Recensie

Thorens MM008 phono preamplifier

Voorversterker van draaitafelmeester

Door Marnix Bosman, HVT 9, september 2021

De naam Thorens is onlosmakelijk verbonden met de fabricage van draaitafels en toonarmen, dat zal bekend zijn. Is echter ook bekend dat Thorens zich tevens met audio-elektronica bezighoudt?


Duik je in de geschiedenisboeken van Thorens, dan begint het verhaal in 1883, toen Hermann Thorens zijn bedrijfsnaam registreerde in St. Croix, Zwitserland. In de beginjaren legde hij zich toe op de fabricage van speeldoosjes en dan vooral op de mechanica daarvan. In 1903 kwam de eerste Thorens phonograaf op de markt die was gebaseerd op het originele ontwerp van Edison. In 1906 werd de eerste hoorn grammofoon geproduceerd waarmee de link naar de huidige draaitafels definitief werd gemaakt. Dat het merk tussen 1913 en 1964 ook sigarettenaanstekers produceerde en dat er tussen 1914 en 1952 ook echte Thorens harmonica’s van de band rolden zal bij de meeste mensen echter niet bekend zijn. Het zijn de draaitafels waarmee het merk beroemd is geworden en ook z’n grootste successen heeft behaald, nog steeds. De typeaanduiding die start met de letters TD staat synoniem voor kwaliteit De mechanische kwaliteit van willekeurig welke TD draaitafel is een garantie voor jarenlang weergaveplezier. Een oude Thorens gooi je ook niet weg maar breng je naar één van de vele Thorens specialisten, want die zijn vrijwel altijd in staat om een oude Thorens weer nieuw leven in te blazen. Soms zelfs naar een hoger niveau dan toen ze uit de fabriek kwamen.

Thorens elektronica

Maar hoe zit het nou met die audio-elektronica van Thorens? Door de jaren heen heeft het merk verschillende versterkers uitgebracht. Ikzelf heb ooit wel eens een AZ25 buizenversterker in de tweedehands afdeling van een winkel zien staan en zo’n 5 á 10 jaar geleden heeft het merk nog een heel leuke lijn met compacte versterkers en CD-spelers geïntroduceerd. Tijdens de High-End 2019 verbaasde Thorens de Hifi-wereld nog met de introductie van de TM1600 spoelenrecorder maar over de huidige stand van dit (overigens peperdure) product is op dit moment weinig bekend.
Volgens de website legt Thorens op dit moment vooral de focus op een lijn phono voorversterkers en dat is natuurlijk een logische keuze. Wie anders dan Thorens zou in staat moeten zijn op de details uit de vinylgroef om te zetten naar muziek.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS