Recensie

Thorens TD 124 DD

Geslaagde comeback van een klassieker

Door Cyriel Pluimakers, HVT 4, april 2021

Het van oorsprong Zwitserse Thorens maakt in 1957 wereldwijd furore met de TD 124 idler wheel draaitafel, een model dat decennialang gebruikt werd door vele radiostations, maar ook door particulieren die zich een dergelijk apparaat konden permitteren. Eind jaren zestig verdween het model van de markt om vervolgens een legendarische status te krijgen. Er is bijna geen draaitafel die meer figureert in de sociale media en andere plekken op het internet. Wat door bijna iedereen voor onmogelijk werd gehouden, werd eind vorig jaar werkelijkheid: de legende is terug als TD 124 DD, inderdaad als een actuele direct drive machine.


Thorens is al enige tijd in handen van de Duitser Gunter Kürten. Het tegenwoordig in Bergisch Gladbach gevestigde bedrijf heeft zijn ups en downs gekend en tot voor kort werd ervoor gevreesd dat de erfenis compleet zou verdampen. Met Kürten aan het roer, die een grote ervaring heeft in de hifi business, heeft het bedrijf weer een echte focus gekregen. Naast de 124 DD zagen een tweetal serieuze draaitafels het licht (TD 1601 en TD 1600) en een prachtige taperecorder (TM 1600). De fabricage van al dit moois gebeurt in Taiwan door een bedrijf dat gespecialiseerd is in verfijnde apparaten.

Remake

Dat het nieuwe management erin geslaagd is een actuele remake te produceren van deze klassieker is op zachtst gezegd een meesterstuk. De oorspronkelijke TD 124 was voorzien van een complexe techniek met een tussenwiel. De draaitafel kon vier snelheden draaien: 16, 33, 45 en 78 toeren, formaten die eind jaren vijftig in gebruik waren. Voor de revival van het model zijn keuzes gemaakt: er is gekozen voor een directe aandrijving en de toerentallen zijn beperkt tot 33 en 45. Het uiterlijk van het apparaat is conform de tweede uitvoering van de TD 124 die medio jaren zestig verscheen: de MK II. De vormgeving heeft die typische aaibaarheidsfactor die we ook aantreffen bij oldtimers als de Porsche 356 of de Volvo Amazone. Geen hoekige afwerking zoals de meeste draaitafels van nu maar nostalgische ronde vormen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS