Recensie

Thorens TD1500

57 jaar na de TD150

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2022

De nieuwe eigenaar van het merk Thorens – Günther Kurten – pakt de traditie van het merk voortvarend op. Met name aan de bovenkant van het assortiment is er een aantal verrassende nieuwkomers zoals de TD124DD en de TD1600/1601 broertjes. Geen bloedeloze remakes, maar volstrekt nieuw ontwikkelde draaitafels waarbij het typenummer hoogstens wat reminiscenties oproept aan Thorens modellen uit het roemruchte Thorens verleden. Zo ook de Thorens TD1500 die onderwerp van dit testverslag is.


Laten we eerlijk zijn, de overeenkomsten tussen mijn aloude (1966/1967) Thorens TD150 en de TD1500 is de kleur van de voet – walnoot – . Een andere overeenkomst is dat het subchassis, waarop de arm en het plateaulager zijn gemonteerd, worden ontkoppeld van de basis door drie veren die hangen aan de bovenplaat. Er is sinds de jaren zestig in alle opzichten veel gebeurd in de wereld van draaitafels en verwante randapparatuur. De TD150 was met zijn toenmalige prijs van omgerekend €187,- weliswaar geen koopje, maar gezien zijn loopwerkprestaties – vrij van rumble – een winnaar voor iedereen die ging voor weergavekwaliteit. Natuurlijk keken mijn vrienden vreemd op – geen automatiek, niet eens een afslag – en wat moet dat gewichtje aan dat draadje… en wat zwabbert dat apparaat… Maar een Shure M75 erin en aangesloten op mijn eigengebouwde phonovoorversterker en het volk was stil.

Een aantal van diezelfde vrienden – intussen grijs en zeker muzikaal nog niet der dagen zat – kwam langs om de TD1500 te bewonderen. Poeh poeh, oefff wat mooi. Wat kost dat? Een Groninger zal die vraag eens niet stellen. Ik heb de discussie kort gehouden en de heren verwezen naar hun toenmalige salarisstrook. Daarnaast heb ik ze nogmaals de illusie ontnomen dat in de wereld van kwaliteitsaudio alles goedkoper is geworden. Integendeel, alleen de aantallen zijn aanzienlijk kleiner geworden en ook in het Verre Oosten neemt de werknemer geen genoegen meer met een kommetje rijst na 12 uur zwoegen voor de baas.

Inderdaad bewonderen, want wat ziet de TD1500 er mooi uit, vond de goegemeente. De in hoogglans uitgevoerde console – maten 42×14,1x36cm, 7,9 kg schoon aan de haak de mataluminium bovenkant en dito plateau met zwarte rubberen mat, de J-vormige TP150 arm met SME kop met daarin het Ortofon 2M Brons: klasse. Dat de 4 gedempte voetjes niet instelbaar zijn is van minder belang, want we mogen ervan uitgaan dat een draaitafel als deze op een stevige waterpas staande basis komt te staan. Ook de achterkant kreeg waardering want naast hoogwaardige cinchbussen en een chassisaarde aansluiting zag men ook 2 XLR aansluitingen, zodat vriend G. zijn gekoesterde Shelter 501 element bij één van de luistersessies ook eens gebalanceerd kon beluisteren. Vanzelfsprekend wordt er een kap bijgeleverd, maar die heb ik niet uitgepakt. De draaitafel was gloednieuw.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS