Recensie

Thorens TD1601

Hebben is Houden!

Door Christiaan Punter, HVT 4, april 2020

Met de klassieke, beproefde ontwerpen als uitgangspunt, heeft Thorens op belangrijke gebieden zorgvuldig verbeteringen aangebracht met als resultaat twee instant nieuwe klassiekers.


Toen ik de TD1601 uit de doos tilde en op de gereserveerde plek op het audiomeubel plaatste, werd ik meteen getroffen door een sterk “hebben!” -gevoel. Waarom? Dat hangt met een aantal dingen samen. De verhoudingen, het gewicht en de stevigheid, het uiterlijk van de knoppen, de voetjes en de aansluitingen en – natuurlijk – het volmaakte uiterlijk van de arm, alles aan deze draaitafel is precies goed. Het geheel ademt een herkenbare TD160-sfeer maar tegelijkertijd is meteen duidelijk dat dit niet alleen een klassieke speler in een nieuw jasje is.
Dit gevoel wordt verder versterkt bij het optillen van de het draaiplateau waarbij de passing met het sub-plateau nu merkbaar strakker is en beide delen op een aanzienlijk hoger nivo zijn afgewerkt. De motor is een 16V DC-model dat in een met olie gevuld bad in een rubberen behuizing zit. Tot mijn genoegen is de aandrijfriem exact dezelfde als die wordt gebruikt voor het hele scala van klassieke spelers en daarom volledig en gemakkelijk uitwisselbaar.

Externe gereguleerde voeding

Het veranderen van de snelheid tussen 33 en 45 geschiedt nu elektronisch, wat betekent dat de riem altijd op zijn plaats blijft. De gereguleerde voeding is ondergebracht in een externe behuizing en wordt via een stevige en vergrendelbare connector op de draaitafel aangesloten. Samen met de cinch-, XLR- en aarde-aansluitingen zorgt dit ervoor dat de speler volledig van zijn kabels kan worden losgekoppeld, wat de montage van een element en de afstelling van de arm aanzienlijk vergemakkelijkt. Nieuw is dat het subchassis nu bovenop 3 conische veren zit in plaats van eronder te hangen en dat maakt het nivelleren een stuk eenvoudiger dan voorheen. De mat is ook opgewaardeerd, nu van een hoogwaardiger en zachter rubber dat de LP over het gehele oppervlak steunt in plaats van met slechts twee concentrische ringen, zoals met de klassieke hard-rubberen matten.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS