Recensie

Thorens TD202 P&P draaitafel

Retro in een uiterst nieuw jasje

Door Michel van Meersbergen, HVT 02, februari 2019

2018 is voor Thorens letterlijk een bewogen jaar geweest. Gunter Kuerten nam het stokje over van Heinz Rohrer en om de boel nog eens extra op te schudden verhuisde Kuerten de fabriek van Zwitserland naar Duitsland én lanceerde een ‘Plug & Play’ serie met de TD201 en TD202, die de harten van nieuwkomers en herontdekkers van het zwarte goud sneller zullen moeten doen slaan. Over een frisse start gesproken.


Ha, Thorens! Sentiment maakt zich direct meester van mij. ‘Vroegah’ bij vriendjes thuis zag ik ze weleens staan en vond dat altijd een bewijs van een keuze die vooral weloverwogen was. Kwaliteit en zo. Hoe anders dan bij mijn liefste moeder thuis, waar een gammele Blaupunkt de krullen uit het vinyl wist te schrapen. De Lenco L75 van mijn vader hoorde ik maar eens in de twee weken… Of Cat Stevens vanaf de Blaupunkt nu erger was dan Neil Diamond vanaf de Lenco heb ik nooit kunnen uitmaken, beiden vond ik te verschrikkelijk. De Lenco daarentegen was duidelijk de betere draaitafel die het dan gevoelsmatig weer moest afleggen tegen de Thorens(en) bij vriendjes thuis… Het complexe emotionele leven van een 7-jarige, laten we het daarop houden. Vanwaar deze uitbarsting van, zo op het eerste gezicht weinig relevante, herinneringen? Toen ik de vrij anonieme doos – alléén het logo van Thorens daarop – opende en het chassis van de TD202 zag was een ‘hey, dat is verdorie net een TD160’ mijn eerste reactie. Direct gevolgd door ‘maar dan in hoogglans zwart acryl’. Niet dat dat laatste als een teleurstelling gezien moet worden. In tegendeel! Op persoonlijke titel vind ik de TD220 er heerlijk uitzien. Die overduidelijke knipoog naar de TD160, de eenvoud, het praktische, de strakke lijnen en de twee bedieningsschakelaars (start/stop en toerental) die in gebruik zeer fluwelig aanvoelen.

Plug & Play met de TD202

Thorens’ Plug & Play-principe is eenvoudig. De draaitafel wordt geleverd met arm en element én een on-board phono-versterker. Interlink op draaitafel en versterker aansluiten en spelen maar.
De snaar aangedreven TD202 wordt dus compleet geleverd met een twee-punts gelagerde aluminium 8,8 Inch arm (de nieuw ontwikkelde TP71) en gemonteerd Audio Technica AT-95E element. De phono-versterker is naar keuze aan of uit te zetten, zo kun je gebruik maken van een andere phono-versterker of een die integraal in de bestaande versterker zit. Eenvoudiger bestaat bijna niet. De afstelling van de arm en het element zijn vanuit de fabriek zodanig dat ik gedurende de test met wat uitprobeersels met naalddruk en VTA wél verandering, maar zeker geen echte verbetering kon waarnemen. De TD202 bezit ook een AD-converter met USB-uitgang waarmee je je platen eenvoudig, met de juiste software, kunt digitaliseren.
Met een totaal gewicht van 3,9 kg vind ik de TD202 iets aan de lichte kant qua bouw, maar Thorens krijgt het toch voor elkaar op dit niveau een stabiel chassis te creëren. Dit dankzij grote rubberen voeten, die zich overigens makkelijk laten instellen, en een ‘stille’ extern gevoede dc motor. Samen met de phono-versterker, de arm en het element ontstaat een prettige synergie die zich, zoals later zal blijken, in een aangenaam stuk muziek weet te vertalen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.