Recensie

Thorens TD402DD draaitafel

Een “echte” Thorens

Door Marnix Bosman, HVT 7/8, juli/augustus 2020

Voor het eerst sinds maar liefst drie decennia lanceert Thorens weer eens een nieuwe direct-drive draaitafel. De TD402DD is een echte Thorens maar heeft een prijskaartje dat je niet direct van Thorens verwacht.


Bij de naam Thorens denk ik aan snaaraandrijving. Ik denk ook aan een constructie met een subchassis. Niet helemaal terecht natuurlijk, want in de lange historie die teruggaat naar 1883 heeft dit van oorsprong Zwitserse merk echt niet alleen maar snaaraangedreven draaitafels met sub-chassis geproduceerd. Modellen zonder dit chassis waren, en zijn er nog steeds en ook andere aandrijftechnieken zijn Thorens absoluut niet vreemd. Ik denk in het laatste geval meteen aan de idler aandrijving van de legendarische TD124. Gedurende het CD-tijdperk heeft draaitafelspecialist Thorens lastige tijden doorgemaakt. Ondanks dat het merk nooit is verdwenen, was het lange tijd vrij onduidelijk wie de producten ontwikkelde en waar ze werden gemaakt. Sinds 2018 staat het bedrijf echter onder een volledig nieuw management en is Thorens weer terug aan het groeien naar de positie die het gedurende het vinyltijdperk ooit had. Het volledige programma is min of meer onder de loep genomen en dat heeft geleid tot een aantal nieuwe modellen zoals de TD402DD. Deze draaitafel werd voor het eerst aan het publiek getoond tijdens de High End Show van 2019. De TD402DD bevindt zich samen met de TD201 en TD202 in de aantrekkelijke prijsklasse onder de 1.000 euro. De TD402DD is het duurste model van de drie maar dankzij zijn prijskaartje van nog net geen 800 euro een perfecte mogelijkheid om een echte Thorens in huis te halen.

Een echte Thorens?

Van een Thorens verwacht je dat alle onderdelen ook door Thorens zijn ontwikkeld en gefabriceerd. Deze Thorens komt uit Taiwan, maar dat zegt op zich niet dat dit geen volledig Thorens ontwerp is. De benadering herken ik niet van een concurrent dus ik verwacht niet dat hier sprake is van een rebadge. De opbouw heeft alles wat een Thorens een Thorens maakt zoals de herkenbare bedieningsknoppen, de dikke plint en de toonarm die een opbouw heeft die ik ken van het merk. Alleen het element komt uiteraard van een andere stal want dat maakt Thorens niet. Bij de TD402DD is dat onderdeel afkomstig van Audio-Technica.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS