Recensie

TiGLON TPL-2000A Power Cable

Wat je van ver haalt…

Door Ward Maas, HVT 10, oktober 2020

Bij het noemen van het merk TiGLON zal er maar bij weinig mensen een lampje gaan branden. Deze uit Japan afkomstige firma is gespecialiseerd in het ontwikkelen van audio-accessoires gebaseerd op magnesium. Magnesium wordt natuurlijk al langer gebruikt voor toepassingen die licht en sterk moeten zijn. Minder bekend zijn de uitstekende EMI en RFI afschermeigenschappen. Verder heeft magnesium prima mechanische-dempingkwaliteiten. In 2005 produceerde TiGLON de eerste luidsprekerstandaards van dit metaal, drie jaar later het eerste magnesiumplateau en in 2011 zelfs magnesium audio-rackplanken.


Het was dan ook niet vreemd dat TiGLON tevensde EMI en RFI eigenschappen van magnesium gebruikte om audiokabels te realiseren. Voor de TiGLON TPL-2000A Power Cable wordt dan ook magnesiumband gebruikt dat om de gebruikte kabel wordt gewikkeld. Daardoor krijg je een 100% afscherming zonder dat de kabel niet meer buigzaam is. Het gebruik en de toepassing is zelfs gepatenteerd (JP4282759). De kabel zelf is gemaakt van OFC koper dat gemaakt wordt met een proces dat ‘Dipforming’ wordt genoemd. Vandaar dat de aanduiding eigenlijk DP-OFC is. Bij het ‘Dipforming’ proces wordt een koperdraad door een vat met gesmolten koper gehaald in een vacuüm, wat de draad dikker maakt. Na het verlaten van het vat gaat de draad door de koelkamer en vervolgens naar de extractie unit waar deze naar de gewenste diameter wordt getrokken.

In plaats van te experimenteren met stekkers, vertrouwde TiGLON op reeds bewezen oplossingen. In deze kabel is de Furutech FI-50 (R) NCF uit de top van het assortiment ingebouwd. De TPL-2000A is bedekt met een kunststof mesh sleeving en heeft aan beide uiteinden ook smoorspoelen, eveneens gemaakt van magnesium.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS