Recensie

Tivoli Art Collectie

Uit de kunst?

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2017

Raar eigenlijk de uitdrukking “uit de kunst”. Als het een antwoord is op de vraag “hoe gaat het met je?” gaat het blijkbaar beter met je als je de kunst vaarwel hebt gezegd. Of wordt misschien bedoeld dat je rechtstreeks afkomstig bent van kunst, dat je je als een kunststuk voelt?

Hoe zit het dan met “kunst-stuk”? Punt van dit betoog is dat kunst sowieso persoonlijk is en van meerdere kanten bekeken kan worden. Veelzijdigheid, maar altijd een gevoel losmakend. Emotie. En daar hebben we het raakvlak gevonden met muziek. Wellicht dat Tivoli Audio dat in het achterhoofd heeft gehad bij het gereedmaken van het merk voor de nieuwe manier van muziekconsumptie. Tivoli kennen we maar al te goed van hun succesnummer uit het jaar 2000. De originele Model One van de hand van Henry Kloss zag toen het levenslicht en zou de hit van dat decennium worden. De tafelradio stond weer op de kaart, er was een standaard gezet wat betreft kwaliteit en design. Na de Model One zou nog een hele reeks het levenslicht zien om alle hoeken en gaten van het succes op te zoeken en de consument te geven wat hij verlangde. Maar op een gegeven moment, ik vermoed zo rond 2014/2015 was het toch echt gedaan met de onnoemelijke populariteit van het merk en zag men in dat er iets moest gebeuren. En dat iets was aansluiting zoeken bij het heden.

Wedergeboorte van een legende

Door het succes van merken als Sonos en later Bluesound en HEOS weten we dat de nieuwe muziekconsument een aantal zaken op de verlanglijst heeft staan. Wireless, netwerk en de obligate app. Het zal de verantwoordelijken bij Tivoli gek gemaakt hebben hoe ze in hemelsnaam aan die wensen moesten voldoen zonder gelijk een copycat te worden. Uiteindelijk hebben ze het licht gezien en gedacht dat het er in ieder geval ook uit moest zien alsof de originele Model One herboren was. Als een Fenix moest een hele serie uit de as herrijzen om uit te monden in de wedergeboorte van een legende. Wat er feitelijk gebeurde is dat de Art Collectie van Tivoli Audio mid 2016 werd geïntroduceerd met de modellen Orb en Cube. Er was een samenwerking gekozen met Deens textieldesigner Gabriel om de combinatie te maken met prachtig natuurlijk houtfineer in verschillende kleuren. Simpelweg ronde en vierkante vormen. De looks waren er al gelijk.