Recensie

Topset McIntosh & Sonus faber

An Offer you Cannot Refuse

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2017

Wat krijg je als je een echte Amerikaan laat werken met een beschaafde Italiaan? Het beeld van Marlon Brando die Don Corleone in Francis Ford Coppola’s klassieker The Godfather vertolkt en bijna onverstaanbaar de zin “I gonna make him an offer he can’t refuse” lispelt om de Italiaanse zanger die wat tegenwerking ondervindt van een Hollywoodbaas, dringt zich pardoes bij me op.

Italianen en Amerikanen zijn in Amerika onder meer verworden tot de zo bekende Maffia. Sterke drank, mooie vrouwen, gokken, drugs, noem maar op, de Maffia controleerde op een gegeven moment een groot deel van de criminaliteit in Amerika. Als ik nu deze gedachten wat filter en alleen de fijne dingen in het achterhoofd houd, dan blijf ik achter met het gevoel dat ik had toen ik de Amati Homage Tradition van Sonus faber aangestuurd door de elektronica van McIntosh ging beoordelen.

Babystapjes richting grote sets

Zoals de trouwe lezers van HVT weten is ons magazine van oudsher gespecialiseerd in het beschouwen van high end audio. Sinds mijn entree als hoofdredacteur, nu bijna drie jaar geleden, heb ik getracht te laten zien dat high end iets is dat je in je moet hebben om het erbuiten te waarderen. Vanuit die invalshoek kan het daarom ook vermakelijk zijn om eens iets te lezen over hele andere producten die ook als high end bestempeld kunnen worden, of mensen die een andere hobby dan audio hebben op eenzelfde hoog niveau. Maar ook wilde ik laten zien dat je met hele andere budgetten op zoek kan gaan naar het beste. Dat verklaart onze recensies van de afgelopen paar jaar van de hoofdtelefoons, de streamers en de bluetoothspeakertjes in alle soorten en maten. Toch zie je af en toe dat het bloed gaat waar het niet kruipen kan en duiken de recensies op van de luidsprekers boven de 20.000 euro en gerelateerde elektronica. Met babystapjes schuifelen we weer richting de grote sets. Het lijkt soms wel op een hereniging met een oude liefde.