Recensie

Torus Power AVR2-8

Stabiel aansluitpunt voor ieder Audiosysteem

Door Marnix Bosman, HVT 11, november 2017

Lichtnetfiltering krijgt steeds meer aandacht en dat is logisch. Via de lichtnetbekabeling komt er veel meer binnen dan alleen de gewenste 230VAC. Een manier om die storingen weer te elimineren is het gebruik van een power transformer.

Dat er via het lichtnet veel meer binnenkomt dan alleen een wisselspanning van om en nabij de 230V met een frequentie van 50Hz dat zullen de meeste HVT lezers inmiddels wel weten. Lichtnetvervuiling is een groeiend probleem. In het verleden kon je nog wel eens merken dat een geluidsinstallatie later op de dag en in de avond beter klonk dan overdag. Oorzaak was dat veel fabrieken en bedrijven in de avond stil liggen en dus minder vervuiling op het net veroorzaakten. Door de stijgende hoeveelheid nieuwe lichtnetvervuilende factoren die vooral een IT en telecommunicatie achtergrond hebben (denk dan aan het internet, WiFi, DECT, Bluetooth, noem ze allemaal maar op) is het verschil tussen overdag en in de avond luisteren vaak niet meer zo sterk. Soms is er zelfs helemaal geen verschil meer waarneembaar. Je zou natuurlijk kunnen stellen dat het probleem weg is of dat het probleem juist zo groot is dat er toch niets aan te doen is. Gelukkig is dat laatste niet het geval. Op het ogenblik kun je ervan uitgaan dat je voor een uitgebalanceerde geluidsinstallatie ook een deel van je budget zal moeten reserveren dat zich bezighoudt met lichtnetfiltering. Veel lezers zullen inmiddels wel een lichtnetfilter in hun systeem hebben. Dat de effectiviteit van dergelijke systemen heel wisselend is, zal ook bekend zijn. Het kan zijn dat het gebruikte filter niet alle vervuiling even effectief onderdrukt maar het is ook mogelijk dat de gebruikte audioapparatuur zelf al is voorzien van een mate van filtering en de toevoeging van een extra filter relatief weinig extra’s biedt. Er zijn echter meer factoren waarom een lichtnetvoorziening wenselijk is.

Overspanning en bliksem

In Nederland gebeurt het gelukkig vrij zelden maar het kan gebeuren dat er door een fout bij de elektriciteitleverancier in plaats van de gewenste 230VAC opeens een veel hogere spanning wordt aangeleverd. Heeft u er wel eens bij stilgestaan hoe uw geliefde audio-installatie er dan uitziet? En ook een blikseminslag komt gelukkig niet al te vaak voor maar neem van mij aan dat uw mooie audiosysteem na een dergelijk incident definitief is verworden tot een hoopje zwartgeblakerde elektronica-onderdelen.
De conclusie zal duidelijk zijn. Naast lichtnetvervuilende factoren is ook overspannings- (en onderspannings-) beveiliging en beveiliging tegen blikseminslag een goede reden om tot aanschaf van een gecontroleerde lichtnetvoorziening over te gaan. Het Canadese Torus Power is maker van zogenaamde power transformer systemen die je apparatuur beschermt tegen al de genoemde lichtnetcalamiteiten.