Recensie

Totem Acoustics Sky Tower

Towering high

Door Michel van Meersbergen, HVT 1, januari 2018

In 2017 vierde het Canadese Totem Acoustics haar 30ste verjaardag. Ter gelegenheid van dat jubileum werd de roemruchte ‘Model One’, Totems eerste luidspreker, flink onder handen genomen en reïncarneerde vervolgens als ‘Sky’. Wist Model One de pers aardig te beroeren, Sky doet hier bepaald niet voor onder. Als Totem zegt met de ‘Sky Tower’ een uitgebreide versie van de Sky te hebben gecreëerd, dan is mijn interesse zeker gewekt!

Vince Bruzzese, het grote brein achter Totem Acoustics, is een eigenwijze man – misschien is het beter te schrijven dat hij vooral oorspronkelijk is en altijd in staat dat oorspronkelijke in zijn producten terug te laten komen: drivers die op precieze specificatie door meerdere producenten gebouwd worden, desnoods op het niveau van halffabrikaat waarna het bij Totem zelf op het gewenste niveau wordt getild. Kastbouw met ‘slot verstek’, MDF ‘op recept’ – 90% dichtheid aan de buitenkant en 65% dichtheid aan de binnenkant -, en demping met Borosilicaat waardoor er opvallend stijve, doch lichte en akoestisch kloppende kasten ontstaan. Hard-wired wisselfilters opgebouwd met premium onderdelen: luchtspoelen uit 99,999% OFC en Clarity Cap of Mundorf Goud/Zilver/Olie-condensatoren. Bruzzese zal, wanneer een onderdeel voor het wisselfilter naar zijn smaak gevonden is altijd proberen de complete voorraad daarvan aan te schaffen om zo voor lange tijd die bepaalde kwaliteit te kunnen garanderen. Hij vermoedt dan ook dat hij zo’n beetje de grootste voorraad filtercomponenten uit de luidsprekerindustrie heeft.
Een ander, maar zeer belangrijk, feit binnen het concept van Totem is Bruzzese’s afscheid van de zogenaamde ‘Thiele/Small Parameters’. Dit is een set elektromechanische parameters die het lage frequentiegedrag van drivers definiëren. (lees: en.wikipedia.org/wiki/Thiele/Small_parameters voor meer informatie) Bruzzese is na de nodige jaartjes rekenen met een eigen set definities gekomen en weet daarmee auditieve prestaties neer te zetten die qua kastformaat bepaald opvallend te noemen zijn.

Opnieuw bekeken

Over een periode herziet Totem een bepaalde luidspreker uit het gamma. Bekeken wordt of nieuwe inzichten, nieuwe ontwikkelingen of beschikbaar gekomen onderdelen het concept en/of prestaties van dat bepaalde model kunnen verbeteren. Deze keer was de kleine vloerstaander ‘Staff’ aan de beurt en na een grondige ‘overhaul’ geïncarneerd naar de ‘Sky Tower’.
Met een formaat van 16,2 x 85 x 23,2cm is de Sky Tower in ieder geval nog even rank als de Staff. De frequentieweergave is 36Hz – 30kHz (+3dB), de impedantie 8 Ohm, het rendement 88dB met een aanbevolen versterking van 30 tot 125W. Indrukwekkend en in ieder geval erg vriendelijk naar de capaciteiten van de versterker toe.
De 5,75” woofer is onderhangen en ‘long throw’ voor optimale bewegingsvrijheid – dat mag ook wel als hij naar die 36Hz moet afdalen. De 1,3” soft dome tweeter is uitgevoerd met een neodymiummagneet. Uiteraard is de kast inwendig met Borosilicaat behandeld, heeft vergulde terminals voor bi-wiring en buiten de baspoort nog een opening voor ‘mass dampening’. Dat laatste geeft de mogelijkheid de kast meer massa te geven zodat het, naar wens, stabieler kan staan. Ook kun je op deze manier de laagweergave iets beperken; dit is zeker handig wanneer de Sky Totem in een wat kleinere ruimte wordt geplaatst. Gebruik hiervoor zand (droog!), loodkorrels of ander zwaar en stabiel materiaal. Belangrijk is wel dat je per afgemeten hoeveelheid doet en vanaf 2 kilo in kleinere stapjes. Té veel benadeelt de prestaties dus je zult hiermee moeten experimenteren, waarbij in de gaten moet worden gehouden dat een verandering niet automatisch een verbetering betekent.
Verkrijgbaar in satijn wit, zwart essen- of mahonie-fineer. Bijgeleverd zijn uit Delrin CNC-gefreesde ‘Claw’-voeten en een magnetische grill c.q. front.