Recensie

Totem KIN Play

Actieve Totem

Door Michel van Meersbergen, HVT 03, maart 2019

Wie denkt dat een totem synoniem is voor inspiratie, reflectie en meer introspectieve gebeurtenissen heeft sinds het afgelopen najaar nog maar ten dele gelijk. Totem Acoustics lanceerde toen een actief systeem. ‘Eindelijk’, zou je bijna gaan denken. In deze tijd doet een actief Bluetooth-systeem de wenkbrauwen al lang niet meer rijzen, maar, wanneer dit systeem afkomstig is uit de koker van Vince Bruzesse, krullen de mijne alvast van de voorpret op.


Je zou het bijna onverwacht kunnen noemen. Vince Bruzesse, het creatieve brein achter het Canadese Totem Acoustics, komt niet op mij over als iemand die gevoelig is voor hypes over andere modieuze grillen. Van de andere kant, actieve systemen zijn natuurlijk wel weer een belangrijk, en misschien wel het belangrijkste deel van de toekomst als het gaat om af te zetten volume. Vanuit commercieel oogpunt is het dus zonder meer een logische stap. Maar toch… de aangename verassing blijft staan.
Totem Acoustics, opgericht in 1987, heeft een trouwe schare volgers maar is bij het grote publiek toch een redelijk onbekende speler. Naar mijn bescheiden mening ten onrechte. Vince Bruzesse weet keer op keer te verrassen met uiterst muzikale weergevers. De weg die hij daarnaartoe bewandelt is misschien een eigenwijze; het loslaten van de Thiele Parameters, die een bijna absolute wetmatigheid in luidsprekerbouw betekenen, geselecteerde driverunits als halffabricaat inkopen en ‘in-house’ naar het gewenste niveau brengen, voorraden componenten voor wisselfilters aanleggen wanneer die componenten naar zijn smaak zijn, om maar een aantal te noemen. Wat zeker het vermelden waard is, is dat een nieuw concept voor een luidspreker bij Totem altijd in ‘mono’ ontwikkeld wordt. Bruzesse is daar stellig in: “Als het als enkele luidpreker goed klinkt, dan zullen twee dat helemaal doen”, luidt zijn motto. Eenieder die Totems heeft horen spelen kan het daar alleen maar mee eens zijn. In tijden van, laat ik het voor het gemak maar ‘oversimulation’ noemen, is de pragmatische mix van kennis, kunde en trial & error een aangename verademing. Dit pragmatisme zien we soms ook terug in delen van de uitvoering. Ik verklap alvast dat de ‘navelstreng’ van het actieve systeem dat nu op de pijnbank staat, een uiterst simpel getwist paar draden is. Nu is het makkelijk om hier een stevig waardeoordeel over te geven, maar het functioneert perfect! Zo ben ik wel vaker dingetjes tegengekomen waarbij de initiële gedachte de vorm van ‘had dat niet even wat…’ waarna ik toch weer heb moeten erkennen dat een groot deel van het bijna commentaar voortkomt uit eigen onzekerheid. Hoe die kleine dingetjes je toch weer met beide voeten op aarde weten te zetten. Genoeg elementaire zelfreflectie en door met de Totem KIN Play, want dat is de naam van het systeem dat Bruzesse uit z’n hoed heeft getoverd.

KIN Play

Het KIN Play systeem bestaat uit de twee luidsprekers van bescheiden formaat: 180 x 355 x 235 mm. Het linker kanaal bevat alle aansluitpunten en bevat zowel de 2 x 120 W versterker als DAC – beide door Totem ontwikkeld. Qua bron is Bluetooth het dominante medium, en dat middels 4.1, aptX en aptX HD. Naar de laatste was ik zeer benieuwd omdat Qualcomm aptX HD inzet om een sample rate van maximaal 24-bit/48kHz via bluetooth te kunnen laten stromen. Laat ik hier ten huize nu volledig Apple draaien en datzelfde Apple aptX HD (nog steeds) niet ondersteunen…

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.