Op de knieën voor de Totem!
Door John van der Veer, HVT 4, april 2020
‘t Is alweer een poos geleden dat ik Totem luidsprekers heb mogen verwelkomen. Tijd om mijn onlangs verbouwde huis te verblijden met een nieuwe telg van deze Canadese geweldenaar. Totem heeft de reputatie veel groter te klinken dan de omvang doet vermoeden. Geldt dat ook voor de nieuwe Tribe Tower? Over roem die vooruitsnelt en hooggespannen verwachtingen.
De review van de vorige Totem is in mijn archief gedateerd op 1-12-2016. Het onderwerp: de Element Ember, een compacte 2-weg monitor met een baspoort. De prijs, destijds bijna vijfduizend euro, was reden om de kleine box uiterst kritisch te besnuffelen en beluisteren. De conclusie, net als de luidspreker zelf, luidde luid en duidelijk: een fantastisch product met een pittig prijskaartje. Ook een paar puntjes van kritiek, mede met de prijs in het achterhoofd. ‘Multitalent in hoogglanzende pianolak’, zo klonk de titel. Met deze gegevens in gedachten druk ik op de knop van de intercom als de koerier aanbelt. Weet dat het om vloerstaanders gaat, dus verwacht ik enorme dozen. Maar niets blijkt minder waar. Bescheiden kartonnen kolommen verhullen een set luidsprekers van nog geen 93 cm hoog, aan de voorzijde van het schuine bovenpaneel. Zeg maar paneeltje, want het oppervlak van de bovenkant is een trapezium van 11 cm aan de voorkant, 9,5 cm aan de achterkant en 2 × 14 cm aan de zijkanten. De zwarte pianolak van destijds heeft plaatsgemaakt voor prachtig, glanzend wit. Niet dat Totem van schrik is verschoten van kleur; beide varianten zijn standaard leverbaar. Maar waar ik destijds werd getrakteerd op de zwarte versie, is het nu een witte. That’s all.
Bolletje
Een vloerstaander is iets anders dan een monitor, wat een appels-met-peren component toevoegt. Uiteraard maakt Totem deze variant ook nog steeds. En het leuke is dat de eveneens nieuwe, en bovendien actieve, Totem KIN Monitor op hetzelfde tijdstip naar collega Michel van Meersbergen is gestuurd. Op het moment van schrijven weten we nog niets van elkaars bevindingen. Spannend! Terug naar de Witte Tribe Tower. Bescheidenheid is het motto, niet alleen in hoogte en aan de bovenkant. Het eveneens trapeziumvormige bodempaneel beslaat een luttele 17,5 cm aan de voorzijde. De Yamaha NS5000 luidsprekers, die tijdelijk als achtergrond fungeren, waken als zwarte mastodonten over de kleine ranke hindes. De vorm is een piramide, of de afgeleide obelisk, in paalvorm en oogt – hier spreekt de Mokummer – als een hoekig amsterdammertje, het bekende paaltje dat de hoofdstad definitief aan het verlaten is. Ja, zo bescheiden ís de Tribe Tower, wat aan één van mijn leerlingen (een meisje van 17) de uitroep ’wat zijn ze lief’ ontlokt. Lief zijn ze zeker, maar vooral heel erg mooi. De vorm komt in ieder interieur, ook die van de klein behuisden, fantastisch tot haar recht. De kleur zal nog wel een punt van discussie worden, vermoed ik zo. Heb de luidsprekers eerst een tijd plat op de grond beluisterd en toen voorzien van de bijgeleverde metalen voetjes. ‘Spikes’ is niet het juiste woord. Het zijn halfronde bolletjes die ik zonder aarzeling aan mijn maagdelijke eikenhouten vloer toevertrouw. De luidsprekers komen hierdoor max. 2,5 cm hoger te staan.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS