Heldere klank in heldere taal
Door John van der Veer HVT 2, februari 2020
Over de zin en onzin van betere bekabeling en stroomvoorziening barsten de hifi-media bijkans uit de voegen. En HVT blijft niet achter, onder meer met deze uitgebreide test. In zeven verschillende fasen beluisteren we het effect van interlinks, luidsprekerkabels en netsnoeren, als de standaard versies worden vervangen door (veel) duurdere exemplaren. Alle vervangende kabels zijn van Transparent. Van dit merk nemen we tevens de nieuwe PowerWave conditioner onder de loep. Antwoord op vragen? Geen idee, maar heb wel veel verschillen gehoord.
Al eerder opgebiecht. Ben geen hifi-specialist en mis dientengevolge de tradities waarin menig audiofiel is opgegroeid binnen de Hekken van de Heilige Hobby. Bovendien ontbreekt het me aan technisch inzicht om een en ander te staven met welluidende grafieken en tabellen. Wat heb je dan bij HVT te zoeken? Ben musicus, musicoloog, componist (onder andere van filmmuziek) en arrangeur, en heb als zodanig veel ervaring met geluidsbeeld in de studio. En ik ben natuurlijk razend nieuwsgierig hoe het uiteindelijk in de huiskamer klinkt; in een stereo-set of 5.1 (en vul al die andere cijfers maar in) surround omgeving, al dan niet als onderdeel van een audiovisuele set-up. Het nadeel van deze achtergrond is dat ik de kans loop domme opmerkingen te maken, ga dan ook vaak te rade bij de technisch specialisten in ons team. Het voordeel is de onbevangenheid jegens iedere nieuwe component in de keten. Heb vaak geen idee van prijzen, modellen, soms ook merken, van wat de koerier op de kar heeft staan. Snuffel als Jones (de hond van Ernst) een beetje om de doos heen om vervolgens kwispelend uit te pakken. Inmiddels heb ik een collectie criticasters in huis ter referentie. Met de Mytek Manhattan II DAC, twee Mytek Brooklyn eindversterkers en twee Yamaha NS5000 luidsprekers kan ik genadeloze één op één vergelijkingen maken met soortgelijke componenten. Bovendien brengen deze uiterst sensitieve apparaten verschillen over het voetlicht als andere onderdelen worden uitgewisseld, waaronder bekabeling en stroomvoorziening.
TNO
Dit lange intro is ook bedoeld om een heet hangijzer (deels) te omzeilen. Over het nut van een goede en schone stroomvoorziening is men, inclusief de wetenschappers, het wel eens. Maar, zo heb ik mij laten vertellen, boze technische tongen beweren dat het volkomen onzin is veel geld uit te geven aan een betere audiokabel omdat het allemaal geen zak uitmaakt. En zulks kan, naar verluidt, worden aangetoond met wetenschappelijke metingen. Heb Ernst voorgesteld het TNO in te schakelen bij deze test. Maar onze geliefde hoofdredacteur is hier mordicus op tegen om ‘de romantiek van de hifi-beleving’ niet aan te tasten. Nu heb ik daar geen last van (een ander voordeel van mijn onbenul) en bovendien heb ik toch andere ervaringen, zeker op het gebied van het fenomeen ‘inspelen’. Zo zit een leerling van mij hoog in de wereld van de installatietechniek en bevestigt dat hoogspanningskabels na een tijd beter werken. De stroom die er doorheen wordt gejaagd zorgt voor een herverdeling van de moleculen, met een efficiënter transport van energie als resultaat. Heb eerder kabels getest, zowel dure als goedkope, en kan melden dat inspelen echt loont. Bovendien heb ik bij iedere vervanging, ook van digitale kabels, zowel optisch als elektrisch, verschillen mogen ervaren. Vaak summier, maar toch. En dan nu deze test, groots opgezet, met louter ingespeelde kabels. We beginnen met de interlinks.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.