Recensie

Violectric PPA V790 Phono voorversterker

Misschien wel de laatste phono voorversterker die je koopt

Door Marnix Bosman, HVT 2, februari 2022

Het merk Violectric zal niet bij iedereen even bekend zijn. Het merk bestaat echter al meer dan 10 jaar en heeft bovendien een historie die teruggaat naar het midden van de jaren ’80.


Fervente hoofdtelefoongebruikers zijn de naam Violectric wellicht al eens tegengekomen. Het merk is namelijk al vele jaren actief met de ontwikkeling van zeer goed aangeschreven hoofdtelefoonversterkers. Het topmodel van Violectric wordt gefabriceerd onder de naam Niimbus en behoort tot de beste in zijn soort. In 2019 vierde Violectric haar 10 jarig bestaan, maar het verhaal over de mensen achter Violectric begint in het tweede deel van de jaren ‘80. Violectric is een submerk van Lake People en al sinds 1986 actief met de ontwikkeling van audioapparatuur voor de professionele markt. Door de jaren heen heeft Lake People vanuit het hoofdkwartier aan de oevers van de Bodensee in Zuid Duitsland (vandaar de naam Lake People) een hele reeks hoogwaardige studiotools ontwikkeld. “Tools not Toys” is al jaren het motto van Lake People en dat illustreert perfect het type apparatuur dat door de jaren uit de fabriek is gekomen. Lake People bouwt audiogereedschappen die onmisbaar zijn in iedere professionele audio-omgeving. Dan moet je denken aan A/D- en D/A-converters, sample rate converters, microfoon voorversterker, audiodistributieversterkers en hoofdtelefoonversterkers. A/D- en D/A-converters behoren op dit moment niet meer tot het programma, maar ik kom ze nog regelmatig in studio’s tegen en dat zegt denk ik wel iets over de kwaliteit.
De stap naar de consumentenmarkt was in 2019 een logische zet en is ook succesvol gebleken. Ook onder de naam Violectric zijn verschillende D/A-converters ontwikkeld maar de laatste jaren ligt vooral de nadruk op hoofdtelefoonversterkers. Eind 2021 verscheen echter het persbericht met de aankondiging van een Violectric phono versterker en ik hing meteen aan de telefoon om een eerste exemplaar te reserveren. Begin 2022 was het moment dat de importeur mij een pre-productie model van de PPA V790 kon leveren.

PPA V790

De PPA V790 wordt onder de Violectric merknaam op de markt gebracht maar een blik op het aansluitpaneel past meer bij dat van een professioneel audioapparaat. Ook op de voorzijde zie ik features verschijnen die eerder thuishoren op een apparaat voor professionals dan voor de gemiddelde vinylliefhebber. Welke hifi phono voorversterker heeft er tenslotte 6 ingangen waarvan drie met gebalanceerde XLR aansluitingen? En welke hifi phono voorversterker heeft vervolgens zoveel instelmogelijkheden als de PPA V790 die ook nog eens vrij geprogrammeerd en aan iedere ingang gekoppeld kunnen worden?
De PPA V790 is geschikt voor zowel MM-elementen als high en low output MC-elementen. De MC impedantie heeft 7 instelbare niveaus en de MM-capaciteit heeft 8 instelbare waarden. Ook de gain is in 8 stappen instelbaar over een bereik van +30 tot +66dB en daarnaast is ook nog eens het uitgangsniveau instelbaar (0, +6 en +12dB). Allemaal features die je niet vaak tegenkomt en dan zijn we er nog niet.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS