Wie het kleine niet eert…
Door Bert Oling, HVT 5, mei 2020
In de vorige HVT is uitbreid stilgestaan bij Volumio als muziekafspeel software. Zoals gemeld hebben de mensen achter Volumio ook de ambitie om afspeelapparatuur op de markt brengen en daar is deze Volumio Primo netwerkspeler sinds medio 2019 een eerste getuige van.
Over de buitenkant kunnen we kort zijn: het zwarte doosje meet 170x48x130mm en weegt ongeveer 300 gram. Op de voorkant staat keurig Volumio Primo, heel sec en dat is het. De achterkant laat 4 USB-poorten, een RJ45 ethernet poort en een ingang voor de voeding zien – er wordt een stevige, uit de computerwereld bekende, externe laptopvoeding meegeleverd. De uitgangssectie bestaat uit een coaxiale S/PDIF uitgang op cinch basis en 2 analoge cinch uitgangen. Voor wifi, Airplay en AptX Bluetooth wordt een antenne meegeleverd. Bijzonder is de HDMI uitgang, vooral bedoeld voor gebruikers met een AV-systeem.
Volumio Primo, van buiten naar binnen
De binnenkant is enigszins verrassend. Nu is open source software al behoorlijk breed geaccepteerd met bijna 400.000 gebruikers wereldwijd. De Volumio hardware is heel populair in kringen van muziekliefhebbers die werken met de razendknappe Raspberry Pi hardware oplossingen voor muziekspelers, zoals de HifiBerry of de diverse ALLOpi oplossingen. De gedachte was dat de Volumio Primo wel een RPI basis zou krijgen. Nee dus. De mensen van Volumio hebben duidelijk gekozen voor een wat zwaardere – qua processing en RAM geheugen – oplossing in de vorm van een ASUS Tinkerboard. Deze minicomputer draait op een stevige ARM processor en wordt bestuurd vanuit een dedicated Linux distributie. Het levert net dat extra beetje rekenkracht om de gebruikte ESS Sabre ES9028Q2M DACchip optimaal aan te sturen, niet in de laatste plaats mede door de gebruikte hoogwaardige kloksystemen. De prestaties vanuit de DAC liegen er dan ook niet om: de Volumio Primo draait zijn hand niet om voor PCM files tot 32bit/768khz en doet DSD tot DSD512 (zowel Native als DoP), voorwaar een bijzondere prestatie in zijn prijsklasse. Als je de Volumio Primo gebruikt als netwerkadapter en hem aansluit op een DAC, dan zijn de S/PDIF prestaties iets bescheidener (24bit/192khz), maar via de USB uitgangen zijn er in feite geen beperkingen. De claim dat de Primo voor echte liefhebbers is, lijkt dan ook geen loze.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS