Recensie

Waterfall Elora Evo en HF2-250

De boekenplank en het sub-laag.

Door John van der Veer, HVT 12, december 2016

In de septembereditie van HVT is het verhaal over de Waterfall Victoria Evo verschenen. Het Franse merk Waterfall voert ook andere luidsprekers dan deze fraaie glazen vloerstaander in het programma. We testen een set boekenplankluidsprekers plus een actieve subwoofer. Wederom speelt glas een belangrijke rol. Alle aandacht voor de Waterfall Elora Evo en de HF2-250.


Op voorhand beveelt Waterfall sterk aan (‘we highly recommend’) om de Elora Evo in combinatie met één van de drie Subwoofer modellen te gebruiken, waarvan de HF2-250 zowel in omvang als vermogen de middelste versie is. Als je deze info negatief interpreteert, zou je kunnen concluderen dat de boekenplankluidspreker zonder de Subwoofer een (te) groot gat aan de onderkant van het frequentiespectrum laat. Een eerste blik op het achterpaneel van de HF2-250 bevestigt dit vermoeden; een aantal functies lijkt niet alleen afgestemd op het sub-laag en het laag, maar ook op het gebied pal daarboven. Als dit klopt, zit je eigenlijk altijd vast aan een extra investering, in dit geval €1200 voor de HF-250. De Elora Evo heeft een setprijs van €1.780. Een kleine rekensom leert dat het trio €2.980 moet opbrengen, de aluminium sokkel voor de Elora Evo (€40 per stuk) niet meegerekend. Maar klopt het wel? Functioneert het Elora-stel inderdaad niet naar behoren zonder de sub? Een vrijblijvend triootje of een hecht ‘ménage à trois’? Om geheel in stijl met het land van herkomst te blijven: on verra! De Waterfall Elora Evo is er in twee versies. De Elora Evo Center heeft twee woofers in een horizontale lijn, met de tweeter ertussen, oftewel een d’Appolito opstelling. De Elora in dit verhaal is identiek, maar 90? gekanteld, een verticale luidspreker dus. Naast esthetische en praktische redenen (past het wel of niet op of onder de boekenplank, hoeveel plaats neemt de luidspreker in op het bureau, met andere woorden: gaan we voor laag- of voor hoogbouw?), speelt het verschil tevens een rol als de luidspreker wordt gebruikt als
onderdeel van een surround-set. Geplaatst op de aluminium sokkel helt de Evo licht naar achteren, waardoor bij de verticale versie de onderste woofer een andere afstand tot het oor heeft dan de bovenste. De horizontale versie is door de woofers op één lijn meer geschikt als centrale luidspreker. Middels een kleine ingreep is het mogelijk de Elora Evo (uiteraard zonder sokkel) aan de wand te bevestigen. Ook als wandluidspreker hebben de beide horizontale woofers een andere (af )stand tot het oor dan de woofers in de verticale versie. In beide gevallen heeft het verschil tussen de luidsprekers dus een duidelijke functie.