Recensie

Wharfedale Elysian 2

Elysese Velden… muzikale gelukzaligheid…

Door Bert Oling, HVT 3, maart 2021

Wharfedale is natuurlijk geen nieuwkomer in het grote luidsprekeraanbod. De fabrikant Wharfedale Wireless Works is als sinds 1932 actief op de audiomarkt. De meeste muziekliefhebbers die al wat langer in de audiowereld rond lopen zijn illustere types als Denton, Linton, Dovedale, Diamond de afgelopen 50 jaar vast wel eens tegengekomen. Uw razende reporter al wat langer.


Ergens begin 60er jaren kreeg ik het befaamde boek Loudspeakers: The Why and How of Good Reproduction van Wharfedale oprichter G.A. Briggs in handen. Mijn grote droom was een mooie zelfgebouwde kast met daarin één van die mooie dubbelconus luidsprekers van Wharfedale, de Super 8/CS. Alleen, op het cruciale moment waren de centjes op, want ook de treinenhobby moest gefinancierd worden uit mijn baantje als NS treinenschoonmaker. Maar een aantal jaren later kwam ik in mijn studententijd diverse Wharfedale luidsprekers tegen, zoals de Linton. HiFi was ín en Wharfedale was populair vanwege een heel goede prijs/kwaliteitsverhouding. Later werd het merk enigszins uit de markt verdrongen door fabrikanten als B&W en KEF, maar sinds een aantal jaren, als onderdeel van de IAG groep (o.a. Audiolab, Quad), is Warfedale weer alive and kicking.

Onder de bezielende leiding van ontwerper Peter Comeau en zijn team is een indrukwekkende reeks luidsprekers in diverse prijsklassen ontstaan, waarvan de hier ter test staande Wharfedale Elysian 2, samen met zijn grote broer, de Elysian 4, de top van het huidige Wharfedale assortiment vormen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS