Recensie

Wharfedale EVO 4.4

Vertrouwde naam, nieuwe luidspreker

Door John van der Veer, HVT 10, oktober 2021

De renaissance van Wharfedale bestond tot nu toe vooral uit herintroductie van modellen uit een glorieus verleden. Althans, zo leek het. In werkelijkheid schuilden achter dat vertrouwde uiterlijk moderne technieken, die tekortkomingen van de legendarische modellen (ja, ja, zelfs Wharfedale moest eraan geloven) discreet wisten recht te zetten. De EVO 4.4 is van een totaal andere orde. Deze riante vloerstaander is niet alleen een actueel wonder van techniek, maar heeft ook een moderne jas gekregen. Alleen de naam is gebleven. Terecht?


Het was een feest van herkenning, plus weemoed en warme, al dan niet verdraaide (lees: verfraaide) herinneringen over prille Liefdes & Co uit de tijd dat deze legendarische luidsprekers in hun oorspronkelijke vorm ten tonele verschenen (‘peace, weet je wel’). De Wharfedale Linton was het eerste model dat ik over de vloer mocht hebben, gevolgd door de Diamond 12.4. Achter beide, vertrouwde facades, gingen echter vernieuwde technieken schuil, belangrijke updates van de iconische ontwerpen. Hierdoor kwamen er weliswaar auditieve herinneringen naar boven (nee, het bleef niet bij het uiterlijk), maar overheerste toch het gevoel met een moderne luidspreker van doen te hebben. Wharfedale heeft voor het derde model dat ik thuis mag beluisteren niet alleen (een deel van) de oude technieken losgelaten, maar ook de nostalgische vormen, kleuren en afmetingen. Niet zo vreemd, als je er even over nadenkt. Wharfedale Wireless Works, zoals het merk in 1932, het jaar van oprichting heette, heeft een lange geschiedenis in de pocket en daar hoort het jaar 2021 toch echt ook bij. Springlevend, heet zoiets. De Wharfedale EVO 4.4, mijn nieuwe gast, is een vloerstaander in de moderne slanke behuizing die het tegenwoordig zo goed doet. Vier drivers per zuil staren mij aan, plus een, zo te zien, ruim bemeten bascompartiment. De hoogte bedraagt 106 cm. Die behuizing is geheel bedekt met fraai, donker fineer, gitzwart, zijdeglans, bijna mat. Ondanks de moderne look is het charisma van de EVO 4.4 statig, smaakvol en elegant. Alsof er al een hele historie achter schuilt. Wat gezien de lange geschiedenis van Wharfedale in feite natuurlijk ook zo is.

Van onder…

‘EVO 4.4’ suggereert dat het model in deze serie vergezeld gaat van een hele rits naamgenoten. En dat is ook zo. De EVO 4.1 is de kleinste van het stel, een monitor (wat tegenwoordig nog steeds, onuitroeibaar, een boekenplankluidspreker wordt genoemd, met excuses aan de arme boekenplank) voorzien van een 5” driver voor weergave van laag en midden plus de deze serie kenmerkende AMT (Air Motion Transformer) transducer voor de hoge frequenties. De iets grotere EVO 4.2 telt drie drivers, een 6,5” woofer voor het laag, een 2” driver voor het middengebied en de genoemde AMT, een drie-weg systeem dus. De EVO 4.3 is een van de twee vloerstaanders in de EVO-familie. Dit model is met 87,5 cm wat bescheidener in hoogte dan mijn hooggewaardeerde gast. Twee 6,5” woofers worden vergezeld van een 2” driver voor het middengebied en een ATM. De EVO 4CS is een tweeweg centre-luidspreker met twee 5” woofers en een ATM. De €200 duurder uitgevallen 4C, de tweede centre-luidspreker in de serie, heeft een extra 2” driver voor het middengebied. Wat alle modellen verbindt is het feit dat er componenten uit veel duurdere series zijn toegepast terwijl de prijs toch relatief bescheiden is gebleven. De gebruikte technieken vertonen in iedere EVO 4 ook de nodige overeenkomsten, evenals de kleuropties: ieder model is leverbaar in wit, voorzien van fineer van walnoot of bedekt met het zwarte fineer dat mijn tijdelijke huisgenoot siert. Wat ook alle modellen kenmerkt is de baspoort aan de onderkant van de luidsprekerkast. Wharfedale noemt dit de SLPP, oftewel Slot Loaded Profiled Port, waarover straks meer. Even wennen, wellicht. Je vindt de baspoort dus niet ‘ergens’ aan de achterkant, maar aan alle kanten van onderen, vlak boven de bodemplaat.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS