Recensie

Wharfedale Linton Heritage

Retro met moderne eigenschappen

Door Marnix Bosman HVT 1, januari 2020

In 1965 stond een natuurgetrouwe muziekweergave nog in de kinderschoenen. De DIN Hifi norm was zelfs nog niet eens geïntroduceerd. In dat jaar introduceerde Wharfedale echter de Linton luidspreker, destijds een benchmark voor natuurgetrouwe muziekweergave.


De originele Linton wordt door Wharfedale zelf omschreven als één van de meest legendarische luidsprekers uit de geschiedenis van dit Engelse merk. Die eerste generatie Linton is van voor mijn tijd dus ik heb daar zelf geen herinnering aan. Maar dat Wharfedale een lange historie heeft binnen de luidsprekerindustrie is me uiteraard niet ontgaan. Onder leiding van Gilbert Briggs introduceerde het merk na de oprichting in 1932 bijvoorbeeld als eerste een luidspreker met een keramische magneetkern, de beroemde Wharfedale Bronze. Wharfedale kwam ook als eerste met het idee om een 2-weg luidspreker te ontwikkelen. Gedreven door een passie voor natuurgetrouwe muziekweergave groeide Wharfedale onder leiding van Briggs gedurende de jaren ’60 en ’70 uit tot één van de meest toonaangevende luidsprekerfabrikanten op aarde. Zoals zo vaak maken ook pioniers binnen hun vakgebied soms roerige en moeilijke tijden door. Voor Wharfedale geldt dat zij gedurende de jaren ’90 en het begin van dit millennium, wellicht als gevolg van verschillende overnames, naar verhouding minder tot de verbeelding sprekende modellen introduceerden. Het merk belandde daardoor ook een beetje in de marge, maar helemaal verdwenen is het nooit. De laatste jaren is daar verandering in gekomen en de introductie van de Heritage serie past in die ontwikkeling.

Heritage serie

In de Heritage serie grijpt Wharfedale terug naar een aantal legendarische modellen uit het roemruchte Wharfedale verleden. De eerste introductie was de Denton 80, een twee-weg monitor, die in 2012 werd geïntroduceerd ter ere van het 80-jarig bestaan van het merk. Met de Denton greep Wharfedale terug naar een model uit de jaren ’70. Met de Linton verwijst Wharfedale naar een ontwerp uit 1965. De modellen uit de Heritage series maken gebruik van de kwaliteiten uit het verleden, maar zijn, gezien de gebruikte materialen, uiterst moderne luidsprekers. De middentoner en woofer in de Linton hebben bijvoorbeeld een Kevlar membraan, een materiaal dat weliswaar in 1965 is ontwikkeld maar pas in 1970 voor het eerst commercieel werd gebruikt en zelfs pas in 1974 voor het eerst (door B&W) in een luidsprekerconus werd toegepast. De huidige Heritage modellen moet je daardoor zien als een moderne luidspreker in een retro jasje.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.