Recensie

Wilson Audio Alexia series 2

Voldaan

Door Ernst Neve, HVT 12, december 2017

Er zijn zo van die dingen waar ik inmiddels een broertje dood aan heb. Dat zijn persberichten waar men trots is op het zoveelste product, de mededeling dat men iets revolutionairs op de markt brengt of dat iets of iemand als iconisch moet worden bestempeld. Want wat houdt dat voor ruimte als er echt iets is dat met een dergelijke overtreffende trap moet worden aangeduid? Ik wil het namelijk hebben over mijn ontmoeting met een iconische verschijning in audioland die director of sales is van een niet minder iconisch merk. En dan heb ik het over Peter McGrath van Wilson Audio.

Laat ik vooronderstellen dat dit merk bij de lezer bekend is. Al was het maar vanwege de welluidende namen als WAMM Master Chronosonic, Alexandria, Alexx, Alexia, Sasha, Sabrina of Duette. Met een gemiddelde prijs van ongeveer €75.000,- wordt wel aangegeven dat het over een bepaald niveau van high end audio gaat. OK, Wilson is duur, maar zo plat kan het niet zijn, toch? Laat het kenmerk van een Wilson Audio luidspreker nu net het tegenovergestelde van plat zijn. Maar daar had ik echt een paar sessies voor nodig, om echt te doorgronden waar het merk voor staat. Over de eerste sessies met Alexx en Sabrina had ik reeds mijn ervaringen gedeeld, maar nu was het Peter McGrath zelf die tekst, uitleg en muziek kwam brengen over de nieuwe Alexia II van Wilson. Voordat ik mijn ervaringen met de man en zijn speaker deel, eerst even dit.

In den beginne

Wilson Audio is gesticht door David Wilson en zijn vrouw Sheryl Lee in het jaar 1973. Tegenwoordig staat zijn zoon Daryl aan het roer en is het bedrijf nog immer gevestigd in Provo, Utah. Deze mensen hadden en hebben nog steeds maar een ding voor ogen: de beste luidsprekers ter wereld maken. De idiotie van de Wilsons begon allemaal in de 80-er jaren toen ze met de eerste WATT op de markt kwamen. In de tijd dat een gemiddelde set high end monitors niet meer kostte dan 1.600 dollar kwam Wilson er met eentje die bijna vier keer zoveel moest opbrengen. Het was een schot in de roos. McGrath weet het nog als de dag van gister. We spreken over de tijd toen hij nog een eigen, bijzonder succesvolle high end winkel had, Sound Components in Miami, Florida. De WATT’s waren simpelweg niet aan te slepen. Karrevrachten zijn ervan verkocht. De relatie Dave/Peter werd in die tijd dan ook voor de eeuwigheid geslecht. Maar dat was niet de eerste keer dat hun paden elkaar kruisten. We moeten daarvoor de klok ongeveer een decennium terugdraaien.