Recensie

Wilson Audio Sabrina

Liefde op het eerste gezicht

Door Christiaan Punter, HVT 2, februari 2018

Vanaf het moment dat ik de Sabrina’s voor het eerst zag op de XFI audioshow in Veldhoven bij Reference Sounds, was ik verliefd. Hun vorm treft precies de juiste balans tussen organisch vloeiende lijnen en technische precisie en die felle oranje kleur is ook behoorlijk indrukwekkend. Michael van Reference Sounds has al een flink bestemmingsplan voor 2017 voor deze luidsprekers maar wist ze nog net een korte periode aan het einde van het jaar in te plannen voor mij.

De luidsprekers werden beoordeeld in mijn set met als vaste onderdelen een Jeff Rowland Corus + PSU-voorversterker en een Bricasti M1 DAC. Michael was zo vriendelijk om tevens een Ayre VX-5 Twenty versterker bij te leveren. Om een zo volledig mogelijk beeld van de luidsprekers te krijgen heb ik ze eveneens met nog een aantal andere versterkers getest.

Ontwerp Scheidingsfilter

In mijn ervaring zijn Wilson luidsprekers altijd buitengewoon coherent en dit is gelukkig ook bij de Sabrina het geval. Toen ik Peter McGrath ontmoette tijdens zijn bezoek aan Reference Sounds, vertelde hij me dat het bedrijf voor alle Wilson luidsprekers dezelfde fanatieke aandacht voor detail toepast, dus ook op hun nieuwe “instap” speaker, de Sabrina. Hoewel er is bezuinigd om de Sabrina bereikbaar te maken voor een breder publiek, zijn deze bezuinigingen alleen toegepast daar waar ze de minste schade aanrichten. Een belangrijk punt is bijvoorbeeld dat de aanpak voor het scheidingsfilter exact hetzelfde is voor de Sabrina als bijvoorbeeld voor de 80.000 euro kostende Alexia. Voor de scheidingsfilters worden alleen de beste en meest zorgvuldig geselecteerde componenten gebruikt welke van punt tot punt gesoldeerd worden met speciaal geselecteerde soldeer, gebruikmakend van speciaal geselecteerde bedrading gemaakt door Transparent Cable. Het complete scheidingsfilter wordt vervolgens in een container geplaatst die wordt gevuld met een speciale kunsthars om tegen trillingen te beschermen.