Recensie

Wilson Audio SabrinaX

‘X’ marks the spot

Door Ernst Neve, HVT 10, oktober 2021

Het was in de HVT van oktober 2017 dat ik het drieluik over Reference Sounds besloot met, onder meer, een luistersessie met de Sabrina’s van Wilson Audio. De kleur, knal-oranje, maakte minimaal even veel indruk als de prestaties die deze rakkers mij toen op een blaadje presenteerden. Het nummer Timeless van Ocoeur liet me voor het eerst een driedimensionaliteit horen die mij achterluidsprekers deden vermoeden en Michael Huigen gaf mij weer eens een koekje van zijn high-end audio-OCD.


Hoe zou dat vier jaar later zijn? Zou de toevoeging ‘X’ aan Sabrina iets speciaals markeren? Stond het voor een vermenigvuldiging van de belevenis? Ik had werkelijk geen idee bij het binnentreden van het nieuwe onderkomen van Reference Sounds dat ik in ons zomernummer zo enthousiast heb beschreven. Laat ik zeggen dat ik er sceptisch, maar toch open minded in stond. Waar zou die ‘X’ nou dan voor staan? De vraag is dan misschien simpel, het antwoord geenszins. Want een bezoek aan het Experience Centre dat we Reference Sounds noemen, is geen sinecure.

Hier is het gras dus groener

Het begint altijd redelijk onschuldig met een kopje koffie en een praatje, dat in dit geval samenviel met een korte discussie over audio en wat dies meer zij met een Wilson liefhebber na, wat ik moet noemen, een kop-staart sessie. In korte tijd kwam de hele audiomarkt voorbij, goed en kwaad, donker en licht, helder en donker, gedetailleerd en versluierd. Het zou de perfecte opmaat blijken naar mijn eigen luistersessie met de enigmatische X’en. En terwijl het gesprek doorkeuvelde, viel me toch echt weer de natuurlijke ambiance op die je in de entreeruimte van Michael bekruipt. Gezeten in een fijne fauteuil doop ik mijn koekje in de koffie om te bemerken dat hier alles beter klinkt dan elders. Een perfecte presentatie van enkele producten uit zijn portfolio in combinatie met de zoetgevooisde klanken uit de op maat gemaakte plafondpanelen bereiden je voor op de sessie die voor je ligt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS