Recensie

Yamaha GT 5000

Het geheim van de Japanse smid

Door Sander van der Heide, HVT 7/8, juli/augustus 2020

Bijna 40 jaar na de introductie van de reusachtige GT-2000 draaitafel, pakt Yamaha het concept van de GT weer op: Gigantic en Tremendous. Helemaal in de lijn van de nieuwe 5000 hifi-lijn. Dit keer met een paar unieke features als troef.


In die 5000 lijn zien we toch ook andere oude bekenden langskomen, zoals de NS-5000 luidsprekers die veel weg hebben van de NS-1000m uit de jaren 70,de C-5000 versterker die veel weg heeft van de CA-1000 uit 1973. Ze grijpen allemaal terug naar de glorietijd van de Yamaha hifi. Het uiterlijk mag dan een knipoog zijn naar deze 40 tot 50 jaar oude producten, in het geval van deze Yamaha GT 5000 draaitafel zit onder de motorkap een compleet nieuwe motor, maar dan ook letterlijk. Was dit vroeger een direct drive, dit is nu een snaaraangedreven AC synchroon motor. Een snaar vangt, volgens het ontwerpteam van Yamaha, beter de oneffenheden op die worden veroorzaakt door motorcogging. Feedback technologie die bij een direct aangestuurde plateau wordt gebruikt, kan de responstijd die nodig is om die oneffenheden te compenseren, niet volledig elimineren. Vandaar dat voor een digitale motor is gekozen die geen feedback nodig heeft.

Onverstoord

Maar er is nog een factor die ervoor zorgt dat de rotatie constant en wow en flutter-vrij is: het gewicht van het draaiplateau. De traagheid van een 7,2 kilo zware aluminium draaiplateau zorgt ervoor dat de (kleine) variërende weerstand van de naald geen effect heeft op de snelheid. Bijkomend effect is dat het in beweging brengen van zo’n gevaarte met een snaar enige tijd nodig heeft. Als recensent die het ene na het andere plaatje wil draaien, wordt je geduld zo aardig op de proef gesteld, maar eerlijk is eerlijk, eenmaal op snelheid is er niets wat de rotatie van het plateau kan verstoren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS