Recensie

Yamaha MusicCast Chorus

Allemaal… In koor!

Door Michel van Meersbergen, HVT 11, november 2016

Met de nieuwste telg in de MusicCast-familie daagt Yamaha Sonos nog maar eens een keer uit: ‘Top this, Santa Barbara!’ Op papier ziet het er goed uit, maar zoals altijd zal het bekende adagio ‘The proof of the pudding is in the eating’ een beter beeld geven. Dus… servetten voor en lepels in de hand.

Afgelopen zomer introduceerde Yamaha het MusicCast Chorus systeem. Een driedelige set bestaande uit een soundbar en een tweetal actieve luidprekers waarvan er één met extra functies als DAB radio en alarmwekker. Dit alles uiteraard verbonden middels de MusicCast app. Met de Chorus biedt Yamaha op ‘entry-level’ een multiroom systeem waarbij het ‘entry’ meer een financiële dan een kwalitatieve verwijzing zou moeten zijn. In ieder geval biedt de Chorus dezelfde mogelijkheden als de ‘hogere’ MusicCast sets van Yamaha: Wi-Fi, Airplay, Bluetooth, DTS Digital Surround, AirSurroundXtreme 7.1, een keur aan streaming muziekdiensten en over muziek gesproken, de volgende formats kunnen gespeeld worden: MP3, WMA, MPEG4 AAC, Apple LossLess (tot 96 kHz), WAV (tot 192kHz), FLAC (tot 192 kHz), en AIFF (tot 192 kHz). De drie elementen zijn ook los verkrijgbaar en zullen verderop in deze review beschreven worden.

Ontluisteren

Het is verleidelijk de Chorus vergelijkenderwijs te gaan testen. Maar een gevoel bekruipt dat dit misschien niet de juiste weg is. Het lijkt beter deze set te beoordelen binnen de grenzen van ‘realistisch gebruik’ en is het dan niet zo dat juist op dit niveau de componenten voor zichzelf dienen te spreken, zo rechtstreeks uit de doos? De twee speakers naast de computer, waartegenover ik het overgrote deel van mijn leven in niet-sociale zin doorbreng, zullen een paar dagen niet aan gaan, de app op diezelfde computer zal eenzelfde tijd niet opgestart worden. Ontluisteren dus.