Recensie

Yamaha MusicCast VINYL500

Draadloos analoog

Door Michel van Meersbergen, HVT 01, januari 2019

‘If the future is wireless, so must be the past!’ Dat gevoel bekroop mij even toen ik de Yamaha VINYL500 aan het uitpakken was. Een draaitafel die draadloos aan een MusicCast-netwerk gekoppeld kan worden en bovendien als streamer ingezet kan worden. Even dwaalden de gedachten terug naar de tijd dat ik gekluisterd aan een Philips drie-in-één-systeempje muziek zat te luisteren en voelde mijzelf opeens hopeloos oud worden. Dan toch de grote omhelzing met het sentiment of gaat de VINYL500 mij juist in het hier en nu houden?


Afgelopen najaar lanceerde Yamaha de VINYL500. Zogezegd een draaitafel die aan een MusicCast-netwerk gekoppeld kan worden en dus alles aan boord heeft om via de MusicCast-app als streamer te kunnen functioneren en dit dan uiteraard multiroom. Eerlijk is eerlijk, een dergelijk concept is bekend en ik ben daar wat sceptisch over. Het pad ‘analoog – AD converter – router – DA converter – analoog’ roept bij de vraag op waarom je in eerste plaats voor een analoge bron zou kiezen. Daar ben ik met deze review ernstig op teruggekomen. Natuurlijk ga je met een dergelijk pad de essentie van de auditieve kwaliteiten van vinyl niet horen. Waarbij je jezelf direct de vraag moet stellen: ‘Is dat dan zó erg?’ De ernstig doorgewinterde audiofiel zou zeggen van wel. Toch gaat die dan voorbij aan een ander belangrijk element: namelijk de liturgie van het ‘LP opzetten’. De hoes, de LP uit de binnenhoes, de geur van het vinyl, op het plateau leggen, de naald naar de groef en na een minuut of 20 de plaat weer omdraaien om daarna het rijtje omgekeerd uit te voeren. Laat mij verzekeren dat ik mensen ken die over dat magische proces, na ruim 45 jaar zeer serieus platen draaien, nog steeds met een zekere opwinding vertellen. Laat dat het belang van die liturgische handeling nog maar eens onderstrepen. En laat de VINYL500 dat stukje magie nu juist faciliteren… van die romantiek gaat dus geen spat verloren.

Dat de VINYL500 muziekdiensten kan streamen, ditto voor eigen digitale archieven en dat via een bedraad netwerk, WiFi, Bluetooth of AirPlay, is natuurlijk een dikke vette plus. Samen met twee actieve luidsprekers is je set daarmee immers klaar om je met je favoriete muziek te gaan bedienen.

VINYL500 als draaitafel

De extern gevoede en snaaraangedreven VINYL500 wordt geleverd met een 9 inch arm en een losse headshell met een reeds gemonteerd audio-technica AT91R MM-element. Het monteren van de headshell is werkelijk kinderspel. In het slot van de arm en aandraaien maar. Het installeren van het plateau en snaar is ook geen probleem. In het plateau zitten twee uitsparingen die je de snaar makkelijk om de pulley van de motor laat leggen. Monteren van de stofkap raad ik aan: uitgevoerd in hoogglans zwart of wit zijn stofjes toch wel ergerlijk.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.