Recensie

Yamaha NP-S303 streaming speler

Hi-res streamen binnen 43cm

Door Marnix Bosman, HVT 1, januari 2018

Tegenwoordig streamt iedereen, althans die indruk krijg je als je de audiomedia mag geloven. De praktijk leert dat er echter nog steeds veel mensen op zoek zijn hun ideale streamer en nog steeds op zoek zijn naar een goedklinkende en betaalbare alleskunner.

Streaming spelers zijn er in alle soort en maten. Voor elke beurs is er wel een passend model. Tegelijkertijd zijn er echter ook nog heel wat hiaten. Ben je op zoek naar een goedklinkende, betaalbare speler die ook hi-res formaten (op de juiste manier) ondersteunt dan is het aanbod opeens een stuk kleiner. En ook als je gebruik wilt maken van moderne (hires) streamingdiensten dan haken veel meer betaalbare spelers af. Juist voor deze groep gebruikers heeft Yamaha de NP-S303 ontwikkeld. Aan de buitenkant is de NP-S303 een audioapparaat met een klassieke 43cm vormgeving. Onder de kap heeft de speler echter alle moderne technische voorzieningen aan boord voor een hele berg hoge resolutie audioformaten en verschillende streamingdiensten.

Hires ondersteuning

Bij veel mensen zal de eigen muziekverzameling nog steeds hoofdzakelijk bestaan uit eigen geripte CD’s in 16/44.1 formaat eventueel aangevuld met wat op een vage manier verkregen MP3’s en andere downloads in lossy en/of lossless formats. Zolang het gaat om PCM formaten, de resolutie niet boven de 24-bit uitkomt en de samplerate maximaal 96kHz is, dan kunnen de meeste goedkopere en oudere mediaspelers er wel mee overweg. Wil je echter ook kunnen luisteren naar hires materiaal op 192kHz, 384kHz of in DSD formaat dan haken de meeste spelers toch wel af. Zo niet bij de NP-S303. In de profiellijst staan alle formaten die de NP-S303 ondersteunt en dan is er eigenlijk nog maar weinig te wensen. Alleen als het gaat om DXD (384kHz) of DSD op het hoogste DSD256 niveau dan moet ook de NP-S303 gewonnen geven.