Recensie

Yamaha NS-2000A

Klasse in de huiskamer

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/aug 2023

Langverwacht, vaak beluisterd, eindelijk thuis. De NS-2000A is een logische stap in de reeks, zowel in relatie tot de luidsprekers die model hebben gestaan voor deze vloerstaander van Yamaha als de nieuwe modellen die onlangs zijn gepresenteerd op de high-end beurs in München. In hetzelfde licht past de R-N2000A, een alleskunner waarvoor de titel ‘receiver’ te bescheiden is. Ook dit model is gebouwd op iconen van Yamaha en staat op zijn beurt model voor nieuwe receivers: doop in München, pin-up als introductie in de vorige HVT en binnenkort op de pijnbank. Maar nu eerst de NS-2000A, aangedreven door de R-N2000A, a match made in heaven.


Ook de R-N2000A is vaker ‘aan het woord’ geweest. Heb het apparaat voor het eerst beluisterd tijdens de Audio Show iEar’ 2022, Tilburg, Willem II-stadion. Deze veelzijdige krachtpatser is tevens pin-up geweest in HVT en ik heb verslag mogen doen naar aanleiding van een korte testperiode thuis (er lagen meer kapers op de loer). Een aantal functies is dientengevolge onbesproken gebleven; tijd voor revanche. De versterkers in de 5000-serie, de toplijn van Yamaha, hebben model gestaan voor de krachtigste geïntegreerde versterker van Yamaha tot nu toe, de A-S3200. Een versterker die op zijn beurt de blauwdruk vormt voor deze R-N2000A, maar dan aangevuld met een digitale sectie, een streamer, MusicCast en YPAO. Dat laatste is Yamaha’s eigen, gepatenteerde en geautomatiseerde kalibratie-techniek, naar eigen zeggen in de loop van tientallen jaren verfijnd door toepassing in home-cinema. De techniek is geoptimaliseerd voor de R-N2000A om ‘een ideale luisteromgeving in de huiskamer te creëren’. Over YPAO straks meer. De R-N2000A heeft weer model gestaan voor de twee nieuwe receivers die in München zijn gepresenteerd, de R-N800A en de R-N1000A. Veel elementen uit het topmodel, dat mij nu in het zilver mooi staat aan te staren, zijn geïmplementeerd in dit tweetal. Het kan niet genoeg worden benadrukt: dit is een van de vele voordelen van opgedane expertise, waarin Yamaha in de loop van decennia een ware schat heeft opgebouwd. Hetzelfde geldt voor de in München gelanceerde NS-600A en NS-800A. Veel eigenschappen en materialen van deze nieuwe boekenplank-luidsprekers (zeg maar monitoren) komen linea recta van het stralende stel vloerstaanders dat voor dit verhaal in de schijnwerpers staat.

Harmonie

Een van die materialen is het gepatenteerde Harmonious Diaphragm, waarvan de drivers zijn gemaakt. Deze term staat voor een mengsel dat gedeeltelijk bestaat uit Zylon, een materiaal dat we kennen van de NS-5000 en -3000. Yamaha was destijds vooruitstrevend met de toepassing van een metaallegering – ontleend aan de ruimtevaart – voor drivers. Voor de NS-2000A en de afgeleide monitoren is gekozen voor een mix met spruce oftewel sparrenhout, in goed Nederlands. Denk bij het laatste niet aan het goedkope vurenhout. Nee, spruce (of fichte, in het Duits, een veelgebruikte term) wordt in topkwaliteit gebruikt voor het bovenblad van strijkinstrumenten, gitaren en… de zangbodems van concertvleugels. En daar heeft Yamaha zowel de nodige ervaring mee, als voorraad van, uiteraard. De combinatie klinkt inderdaad beduidend anders dan Zylon sec. Heb zowel de NS5000 als de 3000 in huis gehad en het verschil is evident. De overeenkomsten zijn dat overigens ook, maar daarover later meer. Alvast verklappen: het zal iedereen direct in het oor springen dat Harmonious Diaphragm een prachtig effect heeft op de afstraling en de diffusie van het geluidsbeeld. Een ander element dat is overgenomen van die zwarte monitoren met de zilveren ogen is Resonance Suppression, een term die staat voor een stelsel van compartimenten in de luidsprekerkast en bijdraagt aan de reductie van ongewenste resonanties. In het verlengde hiervan vinden we de Absorber Tube, dat met een minimum aan dempend materiaal staande golven elimineert.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS