Recensie

Yamaha R-N2000A

The beast & the bells

Door John van der Veer, HVT 1, januari 2023

Eerst pin-up in HVT november 2022, vervolgens stralend middelpunt op de Audio Show iEar’ 2022, en nu VIP in Man Cave 234 op de Amsterdamse Spuistraat, voor een uitgebreide test. De R-N2000A, de nieuwe, veelzijdige sound-centrale van Yamaha bevindt zich in goed gezelschap, met twee uiteenlopende versterkersets ter vergelijk, drie dac’s en twee uitmuntende luidsprekers om de receiver tot klinken te brengen, de Fyne Audio F1.8, een monitor uit de toplijn van het Schotse luidsprekermerk, en een beauty van PMC, vloerstaander fact.12. Feest in Mokum, en niet alleen omdat Oranje zojuist groepswinnaar is geworden in Qatar (als u dit leest, weet u inmiddels hoe het daarna is afgelopen).


Ten tijde van de pin-up was er nog geen exemplaar beschikbaar. De eerste luistersessie voor ondergetekende vond plaats tijdens de Audio Show iEar’ 2022, op de stand van Yamaha. De eveneens nieuwe NS-2000A vloerstaander stond er aangesloten op de R-N2000A, het onderwerp van dit verhaal. De receiver en de luidspreker zijn de eerste modellen uit de nieuwe 2000-serie. Zo nieuw, dat ze eigenlijk nog niet bestaan voor de markt, om in de winkel te zetten dus. Om die reden heb ik de hebberige oortjes thuis nog niet mogen laven aan de NS-2000A, maar daarin gaat spoedig verandering komen. Het zwarte beest dat nu voor me mooi staat te wezen kon ik nog net op tijd uit de lucht plukken. Vlak voor de opening van de Audio Show iEar’ 2022 werd bekendgemaakt dat Yamaha met nóg een noviteit zou komen. In het kader van de 5000-serie werd een prototype van een nieuwe hoofdtelefoon in de eredivisie gepresenteerd, de YH5000SE. Heb dit model op de oren mogen planten om te beluisteren, evenals de combinatie van de NS-3000, de monitor die is afgeleid van vlaggenschip NS-5000, aangedreven door analoge alleskunner A-S3200, naast de set van de twee vermelde nieuwkomers. De NS-5000 heb ik lange tijd in huis mogen hebben, evenals de NS-3000 en de A-S3200, na de C5000 voorversterker en eindtrap M5000. Kortom, veel Yamaha voorhanden. Al filosoferend met Thomas Blink van Yamaha in het Willem II stadion vraagt hij of er volgens mij zoiets is als de ‘Yamaha Sound’ en zo ja, of die herkenbaar is in de hoofdtelefoon. Na even nadenken moet ik concluderen dat dit inderdaad het geval is. En met die vraag in het achterhoofd til ik de R-N2000A op mijn pas verworven audiorek.

Natural Sound

Nu is dit met de R-N2000A een ander verhaal dan met de apparatuur van Yamaha die ik tot nu toe thuis mocht verwelkomen, omdat het tot dusver ging om analoge versterkers, terwijl de digitale sectie een prominente plek inneemt in de nieuwkomer. Yamaha Sound? De roem is Yamaha vooruitgesneld met de NS10, een luidspreker die in zo ongeveer iedere belangrijke studio ter wereld staat. Reden? Het geluidsbeeld is zo neutraal (maar daardoor ook zo lastig), dat het motto luidt: “Als het op de NS10 goed klinkt, dan klinkt het overal goed”. Bob Clearmountain, de legendarische producer, begon ermee en de rest volgde. Het gevolg is dan ook dat vrijwel iedere productie die je via de media hoort, op de een andere manier wel iets met de NS10 te maken heeft gehad.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan