Recensie

Yamaha R-N800A en NS-800A

Vloerstaander vermomd als monitor

Door John van der Veer, HVT 10, oktober 2023

Na de R-N800A / NS-600A is het nu de beurt aan de combinatie waarmee Yamaha een tandje hoger inzet: de R-N800A receiver plus NS-800A luidspreker. Zo op het eerste gezicht lijkt de set slechts een lichte variant op de receiver en de luidspreker(s) die in de vorige editie van HVT aan de beurt kwamen. In zekere zin klopt dit inderdaad, maar een tijdje stoeien met de combinatie leert dat er over de verschillen tussen de twee meer valt te melden dan je in eerste instantie zou vermoeden. Een verrassende set, met buitengewone veelzijdigheid.


‘You can’t judge a book by its cover’, is dan de gevleugelde uitdrukking en ook dat klopt voor een groot deel in de vergelijking tussen beide sets. De frontpanelen van de R-N800A en RN-1000 vallen in de categorie ‘zoek de tien verschillen’, en naast de typeaanduiding wordt dat een krabhoofdige (dit is géén ABN!) aangelegenheid. Bij de luidsprekers is het onderscheid visueel duidelijk. De luidsprekerkast van de NS-800A is een slag groter dan die van de 600. Dit heeft alles te maken met de volwassen maat van de woofer. Ter vergelijking: de mid/laag-driver van de NS-600A heeft een diameter van 5 1/8” oftewel 13 cm. De woofer van de NS800A is met 6 ½” (16 cm) echt een slag groter. De tweeter van beide monitoren heeft dezelfde omvang: 1 ¼” (3 cm). Met een hoogte van 42 cm oogt de NS800A wat minder reikhalzend dan de 38 cm van de NS-600A. Breedte en diepte zijn ook aangepast aan de grotere woofer. Uiteraard heeft dit invloed op het geluidsbeeld, zowel wat betreft deze driver als de omvang van de kast. In welke mate, daar komen we later op terug. Beide modellen zijn tweewegsystemen met bas-reflex en beide zijn voorzien van de legendarische high-gloss pianolak, waarmee Yamaha kan terugblikken op een lange ervaring, gezien de wereldvermaarde vleugels. Maar diverse andere elementen zijn eveneens afgeleid van vloerstaande grote zus NS-2000A, zoals het gepatenteerde Harmonious Diaphragm, een techniek met een prachtig effect op de afstraling en de diffusie van het geluidsbeeld. De term staat voor een mengsel van zylon, dat we kennen van de drivers in de NS-5000 en NS-3000 en spruce, oftewel sparrenhout. Een ander element dat in zowel de NS-600A als de NS-800A terug te vinden is, is Resonance Suppression. Deze term (en vinding!) van Yamaha staat voor een stelsel aan compartimenten in de luidsprekerkast en draagt bij aan de reductie van ongewenste resonanties. In het verlengde hiervan de Absorber Tube, eveneens een vinding van Yamaha, die met een minimum aan dempingsmateriaal staande golven elimineert.

Klasse & Kwaliteit

De NS-600A is vooral bedoeld als huisgenoot op de boekenplank, tafel of bureau, terwijl de NS-800A beter tot haar recht komt op een standaard. Dat laatste heeft natuurlijk alles te maken met de ruimte die de monitor vraagt, met name aan de achterzijde. Een grotere omvang en een grotere woofer vragen nu eenmaal om voor én achtertuin. Heb duidelijk gemerkt dat een afstand tot de achterwand de weergave van de NS-800 beslist ten goede komt, ondanks de Twisted Flare baspoort, een eveneens in eigen gelederen ontwikkeld fenomeen. In meer aspecten manifesteert zich de klasse van Yamaha, zoals de Mundorf componenten en de prachtige, stevig uitgevoerde terminals. Het Japanse bedrijf heeft voor de NS-800A een standaard ontwikkeld, de SPS-800A, waarop natuurlijk ook het kleinere broertje kan en mag vertoeven. Deze standaard heb ik (nog) niet in huis gehad. Geen nood, genoeg alternatieven. Deze heb ik voor de NS-800A toegepast zowel met als zonder de IsoAcoustics Aperta, met duidelijk merkbaar verschil. Maar ik loop nu wat op de zaken vooruit. Natuurlijk blijft het verschil tussen de R-N800A en de R-N1000A niet beperkt tot de typeaanduiding op het frontpaneel en de iets andere aanblik op de achterzijde. Heel veel aspecten zijn wél gelijk, zoals het vermogen en de dynamische eigenschappen, zeg maar kwaliteiten. Ook de digitale secties en draadloze toepassingsmogelijkheden zijn nagenoeg identiek. De werking van de YPAO kalibratie en de ‘pure direct’ knop zijn al diverse malen ter sprake gekomen en ontbreken ook op de NS-1000A niet; ik verwijs graag naar eerdere reviews in HVT. Maar geen bespreking voldoet zonder een overzicht van de mogelijkheden. Alle draadloze opties zijn present: Wi-Fi, Bluetooth (versie 4.2), MusicCast (het wordt eentonig, óók een uniek fenomeen van Yamaha), AirPlay 2. De file formats: MP3, WMA, MPEG4 AAC, WAV, FLAC, AIFF, ALAC, DSD.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS