Recensie

Yamaha R-N803D

Een vrouw kan de was doen?

Door Ernst en Mabel, HVT 5, mei 2018

Het is vast geen geheim dat klassieke HiFi een stuk minder populair is onder vrouwen dan onder mannen. Nu weet de gemiddelde HVT lezer ongetwijfeld hoe je een receiver moet aansluiten, maar Yamaha vroeg zich af wat er gebeurt als je een gemiddelde vrouw een apparaat geeft om aan te sluiten. Na eventjes een échte-HiFi-101 te hebben gekregen, kan ik de vrouwelijke lezers een hart onder de riem steken: ook wij kunnen het. En voor de mannen: geef deze Yamaha R-N803D maar gewoon aan uw vrouw, het komt helemaal goed. Als het mij lukt…


Van vroeger kan ik me nog herinneren dat er altijd hele imposante HiFi torens stonden bij vrienden van mijn ouders die graag naar muziek luisterden. Versterkers, al dan niet gescheiden in voor- en eind-, cassettedecks, en later de cd erbovenop, en een platenspeler om het af te leren. Met twee goeie speakers ernaast. Iets wat je tegenwoordig nog maar weinig ziet met de komst van all-in-one oplossingen. Wanneer ik hieraan denk is een van de eerste merken die in mijn hoofd naar boven komen toch Yamaha.

The Good Old Days

Voor mij komen met het testen van de Yamaha R-N803D een beetje the good old days terug, waar ik als heel klein meisje door de winkel van m’n vader rondrende. Maar dan natuurlijk wel met allemaal nieuwe snufjes, want ouderwets mag je deze netwerk receiver zeker niet noemen. Wel moet ‘ie nog lekker ouderwets met snoeren worden aangesloten – wat volgens mij ook niet anders kan. Voor mij overigens een eerste keer, heel leerzaam. Niet iedereen is hier misschien van op de hoogte, maar Neve senior heeft soms … laten we het controversiële ideeën noemen. Het deel waar bij het aansluiten rood op rood en zwart of zwart moet is natuurlijk gewoon een feit, maar dat snoeren een eigen leven leiden en daarom de tekst op het snoer altijd met de muziek mee moet lopen, betwijfel ik een beetje. Hoewel, zijn verhaal klinkt steeds minder als onzin als ‘ie vertelt dat atomen zich richten en structuren tot rust kunnen komen. Om het zekere voor het onzekere te nemen denk ik dat ik nooit meer een snoer anders aan zal sluiten. Wanneer alles eenmaal staat, is MusicCast aan de beurt voor de Mabel-test. Ik moet bekennen dat ik in eerste instantie heel lang ruzie heb gehad met deze applicatie van Yamaha, op de één of andere manier wilde m’n telefoon en de receiver gewoon niet met elkaar connecten. Nog steeds weet ik niet waarom. Het is altijd zo dat wanneer ik op het punt van opgeven sta m’n vader aan komt zetten met z’n magische handen en dan werkt het opeens. Waanzinnig oneerlijk, want hij doet exact hetzelfde als ik. Maar wanneer het dan eindelijk werkt, is de MusicCast app wel heel handig om Yamaha apparatuur mee te bedienen.