Recensie

Yamaha RX-V6A 7.2 AV-receiver

Betaalbare alleskunner

Door Marnix Bosman, HVT 10, oktober 2021

Eind 2020 introduceerde Yamaha een tweetal nieuwe serie AV-receivers waaronder de RX V6A. Inmiddels is deze 7.2 surroundversterker geëerd met een EISA award, een perfecte reden om dieper in te gaan op de features van dit aantrekkelijk
geprijsde apparaat.


Yamaha heeft bij deze nieuwe serie gekozen voor een nieuw design dat je het beste kunt omschrijven als ‘elegante eenvoud’. Geen bonte verzameling knoppen of ingewikkeld ogende displays, maar een rustig frontpaneel met slechts een paar knoppen en een display dat alleen de informatie geeft die er echt toe doet. Dat display zit mooi verwerkt in het front dat aan de randen mooi rond afloopt naar de zijkant. Voor diepgravende instelmogelijkheden maak je gebruik van je TV-scherm waar uitgebreide menu’s op getoond kunnen worden. Door deze aanpak oogt de RX-V6A veel minder indrukwekkend dan hij in werkelijkheid is. In het dagelijkse leven is de RX-V6A een voor iedereen eenvoudig te bedienen AV-receiver, maar onderhuids is dit een krachtpatser die alles in huis heeft om zelfs de meest veeleisende homecinema liefhebber enthousiast te maken.

Cinema features

De RX-V6A is voorzien van maar liefst 7 HMDI ingangen. De eerste drie daarvan kunnen Ultra HD 8K beeldinformatie doorgeven. De rest van de ingangen beperkt zich tot 4K resolutie, wat natuurlijk nog steeds heel fraai is want laten we eerlijk zijn, heeft u zoveel 8K bronnen in huis? Intern is de receiver voorzien van een upscaler die de aangeboden beeldresolutie naar maximaal 4K niveau kan brengen. Yamaha heeft ervoor gekozen alleen HDMI aansluitingen te monteren. Oudere video interfaces heeft de RX-V6A niet en ook die keuze snap ik wel. Wie gebruikt er tegenwoordig tenslotte nog composiet of component video?
Naast het doorgeven (en eventueel upscalen) van video is de RX-V6A natuurlijk vooral ook een decoder voor audioformaten en ook op dat gebied ondersteunt deze receiver alles wat je van een moderne AV-receiver mag verwachten. Van de firma Dolby kan de RX-V6A overweg met Dolby Atmos, Dolby Digital en het klassieke Dolby Surround. Uit de DTS stal weet de receiver om te gaan met DTS:X en DTS-HD Master Audio. Daarnaast heeft de RX-V6A natuurlijk ook de DSP features van Yamaha’s eigen Cinema DSP aan boord, waarmee de geluidsvelden van verschillende ruimtes gesimuleerd kunnen worden.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS