Recensie

Yamaha WXAD-10 wireless streaming adapter

Overal MusicCast met de Yamaha WXAD-10

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2017

MusicCast is inmiddels in de tweede generatie van Yamaha apparaten beland en terug te vinden in meer dan 50 componenten. De technologie mag daarom als succesvol bestempeld worden. MusicCast staat bij mij thuis hoog aangeschreven en draagt nog immer het predicaat Anita-proof. Het is de enige App die niet alleen snel werkt, maar ook nog eens intuïtief is in zowel de set-up procedure als in het gebruik. Als mijn vrouw het kan en wil bedienen, dan moet het wel wat zijn. Dus met de Yamaha MusicCast App voor iOS en Android zit het wel snor.

Ieder Yamaha product met MusicCast aan boord zorgt ervoor dat het ecosysteem zich blijft uitbreiden. Binnen een mum van tijd bouw je een multiroom systeem op dat je kan linken en bedienen voordat je tot drie hebt geteld.
Het systeem is zo vriendelijk in werking dat zelfs Bluetooth-componenten van andere merken in het systeem opgenomen kunnen worden. Het fenomeen multiroom audio komt hierdoor ten eerste binnen het bereik van de massa, maar de massa kan er daadwerkelijk mee omgaan. Reden te meer voor de Japanse gigant om een apparaatje op de markt te brengen dat hier nog eens een schepje bovenop doet.

Was er al een behoorlijke waslijst van Yamaha MusicCast componenten, het hek kan nu van de spreekwoordelijke dam. De nieuwe Yamaha WXAD-10 sluit nog meer componenten aan op het ecosysteem van MusicCast. De enige vereiste is een vrije analoge minijack of cinch lijningang op het “vreemde” apparaat. Of je het nu over een klassieke Wurlitzer hebt of die oude buizenradio van over-opa, je sluit ‘m aan op de Yamaha WXAD-10 et voila; het apparaat wordt zichtbaar in je MusicCast netwerk. Met zijn variabele audio-uitgang is ieder apparaat in staat de rijke content uit de MusicCast omgeving weer te geven. Inclusief de hoge Yamaha kwaliteit, die je er gratis bijkrijgt. Hi-Res-compatibiliteit en ondersteuning van WAV, FLAC en AIFF op 24-bit/192kHz en ALAC op 24-bit/96kHz. Functionaliteiten zoals Bluetooth, AirPlay en streamingdiensten als TIDAL en Spotify zijn zaken die je niet verwacht op een buizenradio, tot nu dus. En natuurlijk is de muziek afkomstig van alle bronnen die op het MusicCast-netwerk zijn aangesloten, overal beschikbaar. Hoe leuk is dat?