Recensie

Yamaha YH-5000SE

The Boy in the Bubble

Door Ernst Neve, HVT 2, februari 2023

Nu had ik al het grote genoegen gehad om enige tijd geleden een sneak preview te hebben gekregen van Yamaha’s nieuwe vlaggenschip der hoofdtelefoons, maar dat was na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring en dan nog eens in een soort darkroom annex zweethok, waar je eigenlijk niemand van het kunnen van welke hoofdtelefoon dan ook zou kunnen overtuigen. Maar toch…


Een paar dingen was mij echt bijgebleven. Ten eerste, we hebben hier te maken met een isodynamisch (of planar magnetisch), open ontwerp. Ten tweede, deze Yamaha is met 320 gram ontiegelijk licht voor een dergelijk ontwerp. Ten derde, hij ziet er echt gaaf uit. Voor de rest ging die demo toen nergens over, behalve dat de nieuwsgierigheid gewekt was. En die truc heeft Yamaha in de loop der jaren wel vaker uitgehaald. Ik memoreer hun eerste harddisk recording systeem, hun eerste surround processor, hun eerste surround soundbar, hun eerste MusicCast en hun eerste planar hoofdtelefoon.

Een mooi speelveld

We moeten heel even terug in de tijd, naar 1976 om precies te zijn. Dat jaar markeerde de introductie van de Yamaha HP1, in een tijd dat bands als Pink Floyd de hoofden op hol bracht. Een schot in de roos, qua gewicht, qua design en qua sound. En Yamaha’s eerste planar hoofdtelefoon. Zoals ik hierboven al aangaf is het merk z’n tijd vaak ver vooruit en meestal duurt het een jaar of tien voordat hun baanbrekende ontwerpen richting mainstream gaan. Echter, in het geval van de planar hoofdtelefoon namen ze maar liefst 46 jaar de tijd voordat ze deze technologie opnieuw het levenslicht lieten zien in de YH-5000. De HP1 kostte bij introductie 200USD hetgeen zich laat vertalen naar bijna 1.000USD anno nu. Met een prijs van net geen 5.500 euro zit de YH-5000 in de special edition uitvoering daar toch een stuk boven. Tegelijkertijd krijgen we dan het speelveld van de concurrerende planar modellen in zicht; denk aan Audeze, Dan Clark, Focal, HiFiMAN en Meze Audio. Allemaal fraaie merken.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS