Recensie

Zanden 8120 & 3100

Buizen zonder wol

Door Christiaan Punter, HVT 01, januari 2019

De Zanden 8120 is een volledig gebalanceerde 90-watt klasse A/B Push-Pull-versterker met vier ECC82-stuurbuizen en vier Tung-Sol KT120-vermogensbuizen en minimale negatieve feedback. De Zanden 3100-voorversterker gebruikt slechts twee Philips JAN 5687WB-buizen: een voor de rectificatie en een voor de eindtrap met nul negatieve feedback.


Bij de Zanden 8120 is serieuze aandacht besteed aan de voeding met meerdere individueel gereguleerde secties, die meer dan de helft van de intern beschikbare ruimte innemen. Een ander zeer belangrijk punt is de afscherming. Zanden maakt gebruik van drie verschillende materialen: koper, aluminium en een grijze stof genaamd Pulseshut. Dit is een materiaal met een hoogfrequent geluidsabsorberende functie, oorspronkelijk ontwikkeld voor IT- en telecommunicatiedoeleinden. De versterker is ongelooflijk stevig gebouwd en weegt bijna 50kg. De bias van de KT120’s is in de fabriek ingesteld en de gebruiker hoeft zich hier nooit om te bekommeren omdat de versterker een unieke bias-methode gebruikt. Eric Pheils van Zanden USA legt uit: “De 2e en 3e fase zijn direct gekoppeld middels een door Zanden gepatenteerd circuit, bestaande uit een smoorspoel en weerstanden in serie, waardoor de bias gegenereerd kan worden uit de uitgang van de 12AU7 buizen in de 2e fase. Dit is een extreem eenvoudige en stabiele schakeling die de benodigde vaste spanning voor de goede werking van de uitgangsbuizen creëert waarbij we het regelcircuit dat nodig is in traditionele fixed bias versterkers weg kunnen laten, evenals de negatieve feedback zoals normaliter benodigd in ontwerpen met een kathodevolger”. Een blik binnen in de Zanden 3100 onthult dat vrijwel alle componenten binnenin zijn bedekt met Pulseshut van de tweede generatie. Deze buizen-voorversterker is elektrisch gezien niet volledig gebalanceerd, maar de XLR-ingangen en de dubbele set XLR-uitgangen zijn via een transformator gekoppeld, waardoor daadwerkelijk gebalanceerde uitgangen ontstaan. Deze transformatoren elimineren de noodzaak van verdere versterkingstrappen en maken daardoor een zeer eenvoudig circuit mogelijk.

Luisteren 1

De 8120 en 3100 zijn afzonderlijk en samen gebruikt in 3 verschillende opstellingen, gebruikmakend van Belden 19364 stroomkabels voor de eindversterkers en Furutech Alpha 3 met Furutech FI28 / 38-connectoren voor de voorversterkers en bronnen en AudioQuest Water cinch interlinks en Cardas Clear XLR interlinks. Het zal niemand verrassen dat de 8120 beter presteerde dan de relatief betaalbare PrimaLuna DiaLogue Premium in mijn secundaire opstelling in combinatie met de Ayon Stealth DAC en voorversterker. Maar ik was absoluut verbaasd hoe veel meer muziek en emotie, maar ook kracht en overtuiging de Zanden 8120 wist te toveren uit de eveneens superbetaalbare Xavian Perla Esclusiva luidsprekers. Het geluidsbeeld werd breder, maar ook aanzienlijk dieper, met een meer ruimte vullende ambiance. Stemmen en andere centraal geplaatste geluiden waren duidelijker waarneembaar en ook meer vrij zwevend in de ruimte. Het middengebied was rijker aan harmonischen en soepeler maar ook gedetailleerder. Daarnaast was de bas strak en zeer goed gedefinieerd en zeker zo krachtig als ik van de beste transistor versterkers in deze set heb gehoord. Naast al die goede audiofiele eigenschappen, zorgde de Zanden vooral voor een boeiende en emotioneel overtuigende weergave en opvallend genoeg bleven de snelheid en de dans-factor intact, ondanks de rijke textuur, de vloeiendheid en de tonale rijkdom.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.