Recensie

Zesto Leto 1.5 en Eros 300

Erossen met een Leto

Door Christiaan Punter HVT 11, november 2019

Zesto is een Amerikaanse fabrikant van buizenversterkers die in Nederland nog niet zo bekend lijkt te zijn. Ik hoorde dit merk voor het eerst op de High End München in combinatie met Joseph Audio luidsprekers, was aangenaam verrast en beschreef dat ook als zodanig in mijn verslag van de beurs. Dit is importeur Colab niet ontgaan, hetgeen vervolgens de aanleiding was tot het schrijven van de recensie die u nu leest.


De Leto 1.5 voorversterker heeft twee transformator-gebalanceerde XLR ingangen en drie cinch ingangen. Handig is dat de voorversterker een dubbele set cinch uitgangen biedt, evenals een dubbele set transformator-gebalanceerde XLR uitgangen. Verder is er een 1/4 TRS / 6.3 mm hoofdtelefoonuitgang, een cinema bypass ingang die zelfs werkt zonder dat de voorversterker is ingeschakeld, en onafhankelijke linker- / rechteruitgang aardliftschakelaars. Deze functie bleek overigens ook het geluid te beïnvloeden. In mijn geval en met XLR kabels ontstond al snel de voorkeur voor de “OFF”-instelling die de meest vrij-vloeiende weergave gaf.

Ferme, gewelfde jongens

De Eros 300 mono eindversterkers zijn forse en zware bakken, maar met hun zwierig vormgegeven behuizingen hebben ze nog steeds een vriendelijke uitstraling. Met een gewicht van 30 kilo elk zijn ze zeker niet licht, maar nog steeds hanteerbaar door een enkele persoon. Met een flinke choke-gereguleerde voeding en 150 watt Klasse A-vermogen, bereikt door zes KT88 buizen in een Push-Pull, ultra-lineair circuit, hebben de versterkers ruim genoeg vermogen om goed te werken met een breed scala aan luidsprekers.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.