Reportage

Gold Peak Group

Kwaliteit uit China

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2017

Het merk KEF is de afgelopen tijd nogal eens voorbijgekomen. Het is wat de Engelsen noemen een household name. Wie kent KEF nu niet? Wat niet velen weten is dat KEF samen met Celestion onderdeel uitmaakt van GP Acoustics GmbH dat op zijn beurt deel uitmaakt van een multinational, de Gold Peak Group. Terwijl GP Acoustics gelegerd is in Essen, Duitsland, heeft het moederbedrijf de basis in Hong Kong. Naast GP Acoustics heeft het bedrijf nog twee takken, te weten GP Industries en GP Batteries. Zeker met de laatste heeft iedereen wel eens mee te maken gehad.

Soms leeft de indruk dat als iets uit China komt, het pertinente narigheid moet zijn. En als sommige merken omslachtig melden dat iets designed daar en daar is, of hand craftred, of enigineered, dan maken ze dat vooroordeel steeds moeilijker om kwijt te raken. Made in China is lang niet altijd niets om je voor te schamen. Sterker nog ’s werelds meestgeliefde bedrijf Apple laat daar al zijn producten maken. Trump kan dan roepen wat ‘ie wil, maar de kans dat de productie naar the US of A verhuist is niet groot. Enerzijds komt dat misschien door de kosten voor arbeid, maar de laatste jaren spelen er hele andere zaken mee.

De opkomst van China

Als je de wereldeconomie nader onder de loep neemt, valt op dat landen als Rusland, China, Zuid-Korea en India de laatste jaren leidend zijn geweest. Er wordt vaak minachtend over gepraat, bijvoorbeeld dat die mensen nu allemaal in een auto willen rijden, maar wat we niet moeten vergeten is dat wij de afgelopen jaren door zijn gekomen dankzij de redding door Oosters kapitaal. Terwijl het grote publiek hier werd gewend aan schadebedragen veroorzaakt door de crisis van duizenden miljarden, werd in de landen van de rijzende zon voor ons in de achterzak getast. Er zijn supersterke economieën aan het ontstaan die, als we niet uitkijken, die van ons wel eens naar de kroon zouden kunnen steken. Hoe dan ook; mijn punt is dat China tegenwoordig veel meer is dan de copy-cat van weleer. Er zit een enorme hoeveelheid arbeiders, kennis, geld en macht. Een grootmacht om rekening mee te houden. Over geld en macht gesproken: het was directeur van de Gold Peak Group Victor Lo die als hobby high end audio had en enige tijd geleden KEF kocht, gewoon omdat. De rest is geschiedenis.