Reportage

Martin Logan bij Number One

Martin Logan is weer terug in Nederland

Door Marnix Bosman, HVT 11, november 2017

Bij een luidspreker denkt men doorgaans aan een kast met daarin een woofer, een tweeter en eventueel ook één of meer middentoners. Vergeet echter vooral ook de elektrostaat niet. Een principe dat al jaren door het Amerikaanse Martin Logan wordt gehanteerd. En met succes.

Praat je over elektrostaten dan valt doorgaans meteen ook de merknaam Quad. Terecht natuurlijk want deze Engelsen hebben inderdaad veel pionierswerk verricht. Maar vlak vooral ook de invloed van Martin Logan niet uit want inmiddels is ook dit merk al zeer lang actief met dit luidsprekerprincipe. De eerste elektrostaat die Gayle Martin Sanders en Ron Logan Sutherland in 1980 bouwden ging nog letterlijk en figuurlijk in rook op. Deze tegenslag heeft de mannen echter niet weerhouden om stug door te werken naar de eerste commerciële Martin Logan Elektrostaat die tijdens de CES in 1983 werd gepresenteerd. Daar toonde Martin Logan voor het eerst de Curvilinear benadering die sindsdien kenmerkend is voor iedere Martin Logan elektrostaat.

Terug van weggeweest

Na het succes in Amerika maakte het merk al vrij snel de overstap naar Europa en kwam het merk ook in Nederland op de markt. De afgelopen jaren concentreerde het merk zich, mede door de economische malaise, vooral op de thuismarkt en waren Martin Logans nauwelijks in Nederland te krijgen. Sinds mei dit jaar wordt de Nederlandse import echter verzorgd door Look & Listen en om weer eens goed te demonstreren waar het merk Martin Logan voor staat, organiseerde Look & Listen in samenwerking met dealer van het eerste uur, The Hifi Studio Number One in Leiden, op 13 september jongstleden een echte Martin Logan dag. In alle drie de luisterruimtes van deze recentelijk uitgebreide en nieuw ingerichte winkel had Number One eigenaar Rick van Nimwegen een model uit het Martin Logan assortiment opgesteld, waarmee hij perfect kon laten horen hoe goed een elektrostaat kan klinken.