Shoot out

Draadloze in-ears van Rolfstone, RHA en Sennheiser

Kijk mama, zonder draden!

Door Ernst Neve, HVT 03, maart 2019

Bluetooth in-ears hebben de laatste paar jaar enorm aan populariteit gewonnen. Of, liever gezegd, sinds Apple in 2016 de iPhone 7 zonder 3,5mm uitgang uitbracht, zijn alle pijlen op de blauwe tanden gericht. Aanvankelijk bundelde Apple nog een dongel bij hun Jobsofoons, inmiddels domineert het bedrijf de Bluetooth in-ear markt met hun AirPods (€179), de op elektrische opzettandenborstels gelijkende oortjes. Het zal niet verbazen dat een marktaandeel van 80% overige fabrikanten aan het denken heeft gezet. Daarom laten we drie modellen in verschillende prijsklassen en van verschillende fabrikanten de revue passeren. We presenteren de Rolfstone Nova (€79), de RHA TrueConnect (€169) en de Sennheiser Momentum True Wireless (€299).


Wist je overigens dat het fenomeen Bluetooth strikt genomen een Nederlandse uitvinding is? Het was de Nederlander Jaap Haartsen die het op zijn naam mocht schrijven, maar dan wel voor het Zweedse Ericsson waar hij in 1994 werkzaam was. Het heeft hem in ieder geval een plaats in de Hall of Fame voor uitvinders opgeleverd. Als je je af mocht vragen waar het Bluetooth logo voor staat; het is een samenvoeging van de runenletters H en B die staan voor Harald Blåtand. Deze Deense Vikingkoning was zo goed om het Christendom in Scandinavië te introduceren en dat gebied aansloot bij Europa.

Blauwe tanden

De Bluetooth techniek heeft heel lang veel te wensen overgelaten. Waar versie 1 nog maar net geschikt was voor spraakkwaliteit, belooft versie 4.2 met de aptX HD compressiestandaard CD kwaliteit en beter (576kbps, 24-bit/48kHz). Hoewel de puristen onder ons nog zullen kuchen bij dergelijke waarden en het fenomeen cord-cutting niet makkelijk omarmen, zal de gemiddelde liefhebber prima aan zijn of haar trekken komen. Een ding is zeker, Bluetooth is hier om te blijven. En in het dagelijks gebruik valt voor de draadloze variant van de in-ear ook veel te zeggen. Zeker als je een beetje moeite doet wat pasvorm betreft, een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten om sowieso tot een fatsoenlijk geluidsresultaat te komen, is een Bluetooth in-ear best aanlokkelijk. Onderweg is het natuurlijk best makkelijk om geen draden te hebben bungelen. Ze kunnen niet meer in de knoop raken, voor nare bijgeluiden zorgen door het schuren tegen wat dan ook, of kapotgaan. Kies je voor de nekbandvariant of de compleet draadloze, dat wil zeggen losse oortjes?

Wordt het een case of een band?

Hoewel er zeker argumenten voor de nekbandvarianten te bedenken zijn, heeft Apple de markt toch de kant van de losse oortjes gemanoeuvreerd. Dit heeft meteen nog een effect, te weten het opbergsysteem met geïntegreerde accu (case) om tot een acceptabele speeltijd te komen. Je kunt je voorstellen dat in de beperkte ruimte van de losse oortjes ook maar heel kleine accuutjes passen. Dat ze daar überhaupt nog 4 a 5 uur speelduur uitpersen is al een klein wonder te noemen. Met de losse opbergdoosjes kan je de oortjes meestal drie tot vier keer opladen. Alledrie de merken die hieronder voorbijkomen hebben deze kenmerken en ze doen allemaal wel iets goed en minder goed. Het blijft toch een spel van compromissen…

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.