Shoot out

Multi-test Twaalf USB DAC’s

C(l)ash of the DAC’s.

Door Sander van der Heide, HVT 12, december 2016

Nu de hoofdtelefoonaansluitingen bij sommige smartphones wegvallen, zijn de draagbare hoofdtelefoon-DAC’s relevanter geworden dan ooit. De meeste laptopbezitters op zoek naar een goed hoofdtelefoongeluid, zijn er ondertussen al achter dat er meer winst valt te halen in het kopen van een goede USB-DAC met een mooie ingebouwde hoofdtelefoonversterker, dan het aanschaffen van een peperdure hoofdtelefoon. Het zit ‘m in de combinatie van de twee. De USB-DAC’s die we hier getest hebben, zijn vaak in staat om in meerdere situaties gebruikt te worden, in combinatie met een laptop, tablet, smartphone of zelfs met een mediaspeler. Als ze dan ook nog eens zo groot zijn als een USB-stick en niet meer dan een paar tientjes kosten, heb ik denk ik geen verkoopargumenten meer nodig om duidelijk te maken dat dit de nummer één op je audiofiele verlanglijstje moet zijn.


Het uitgangspunt voor deze (luister)test is het vinden van een DAC die praktisch is. Oftewel: klein, stevige constructie, plug-and-play, voeding krijgt via de USB-aansluiting of batterij, compatibel met meerdere apparaten, een breed scala van hoofdtelefoons ondersteunt, maar daarnaast ook nog eens goed klinkt. Dit laatste is natuurlijk subjectief en juist daarom hebben we alle hoofdtelefoon-DAC’s door één auteur laten testen met zo min mogelijk variabelen. Dezelfde luisteromstandigheden, dezelfde laptop (een MacBook Pro), PC (Windows 10), smartphone (iPhone 7 plus), dezelfde referentie-tracks, 2 verschillende players (Vox en Audirvana Plus) en dezelfde hoofdtelefoon (Philips Fidelio X2).

Apogee Groove

Apogee is een merk wat meer gericht is op de professionele audio-industrie. Ook hier is de behoefte aan een goeie hoofdtelefoonversterker om op te werken. Dit eerste uitstapje naar de hifi-markt is gelijk een goeie. Er wordt gebruik
gemaakt van een achtkanaals DAC-chip, de ESS SABRE9006A. Per kanaal worden er 4 gekoppeld, wat een hoog dynamische bereik met een lage ruisvloer oplevert. Het is terug te horen, want alles wordt met een autoriteit afgespeeld die we gewend zijn van de duurdere hoofdtelefoonversterkers. Je kunt hier dan ook gerust een hoofdtelefoon met hoge impedantie voor gebruiken. Voor sommige luisteraars is het misschien iets te ‘rond’ onderin het frequentiespectrum en heeft het wat weinig pit, maar ik kan hier uren naar luisteren.