Showverslag

CES 2017 Las Vegas, deel 1

My cherry Popped

Door Ernst Neve, HVT 2, februari 2017

Ik geef het maar meteen toe, het ging om een ontmaagding. En dat een aantal maal. Wat betreft Consumer Electronics Show bezoek, wat betreft kennismaking met legendes en captains of industry, wat betreft EISA collegialiteit als je samen uit bent, en wat betreft winnen aan een roulettetafel in Las Vegas.

Het grote avontuur begon allemaal op de mediadagen van de CES, en heeft een vervolg gekregen in de vier dagen die daarna de CES zouden maken. Als een van de circa 180.000 bezoekers heb ik een geselecteerd oppervlak ten grootte van in totaal bijna 80 voetbalvelden afgestruind op zoek naar nieuwe producten, verhalen van de personen erachter en natuurlijk de verslaglegging van een grootse aankondiging van hi-res audio door de Digital Entertainment Group hetgeen een echte opleving voor de hele hifimarkt zou kunnen betekenen. Zoals ik wel vaker doe, begin ik bij de verpakking wat in dit geval bij het inchecken op Schiphol naar Las Vegas betekent. Ik dacht wel even een upgrade naar business class te regelen door mij bij de KLM voor te stellen als Ernst Neve, hoofdredacteur van HVT. Ik had het helemaal bedacht; ik zou een artikel schrijven over comfortabel intercontentinaal vliegen. Aanvankelijk leek het erop dat ik kans maakte, hoewel mijn visitekaartje meer verwarring veroorzaakte dan wat anders (waar bent u van? En; u schrijft waarover?). Helaas was de vlucht helemaal nokki-nokki vol, overboekt zelfs, waardoor dat artikel zich zal beperken tot “hoe voorkom ik doorzitplekken en een rit naar de trombosedienst na een intercontinentale vlucht”. Meer geluk op de terugreis dan maar. Zonder gekheid; het viel met de eerste vlucht alleszins mee. De binnenlandse vlucht, die me van Minnesota naar Las Vegas bracht daarentegen zaten mijn brede botten nogal eens tegen de dijen van mijn gezellige medepassagier aan. Voorwaar geen sinecure. Enfin; het doel heiligt de middelen. Na vijftien uur later te zijn geland op McCarran Airport te Las Vegas, was zo’n beetje het eerste wat ik zag een gokmachine en pikte ik niet lang daarna mijn huurautootje op om naar Sin City te tuffen.

Achtergrond

Fris en fruitig omdat ik heel even de tijd voor mezelf had genomen om de stad in me op te nemen, kon ik mij de avond na aankomst volledig onderdompelen in het eerste massale persevenement van CES, de Unveiling. In het immense Mandalay Bay Convention Centre was een hal ingericht voor de internationale pers met allerlei goodies. Goodies in de zin van gadgets van allerlei soort en in de zin
van laven en spijzen. Want waar pers is, wordt gegeten en gedronken. En veel ook, tenminste als het gratis is. Veel te hete hapjes die veel te snel in bekjes worden gedrukt om daarna af te blussen met bochtoïde wijn. Yummyyy! Wel leuk om te zien, en triest al je er opeens zelf aan schuldig maakt omdat je van de lucht in Vegas zo’n droge keel krijgt en van een wandelingetje best “peckish” kan worden. Nu ja, het zij zo. Het was er in ieder geval megadruk op die Unveiling. Producten die er voor mij tussenuit sprongen waren, en laat ik beginnen met de audio-gerelateerde, I Heara IQ Buds Noise cancelling in-ears. Niet alleen deden deze verdacht comfortabel zittende in-ears precies wat de verpakking vermeldde, ze konden ook frequenties uitfilteren. We krijgen ze binnenkort ter test aangeboden. Wat mij verder aansprak was de GraalPhone. Een miniPC draaiend op Android met een 3D stereoscopische camera en een telefoon die in het apparaat dockte. Heel gaaf, compleet en volgens mij handig. Verder waren er robots in alle soorten en mate te bewonderen, allemaal met maar een doel: het de mens zo makkelijk mogelijk maken. Maar ja zo begin Skynet van de Terminator volgens mij ook ooit. Wat mijn innerlijke mens raakte was de slimme wijnbar, D-VINE. Alleen het beluchten van de wijn tilde hem al naar een ander niveau (echt). En met hem bedoel ik ten eerste de wijn en na een paar wijntjes de proever in kwestie.