Showverslag

CES 2017 Las Vegas, deel 2

The Tower of Power

Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2017

The Tower of Power. Een prachtig soul-album uit 1973 van de gelijknamige band waar ze zich in het eerste nummer toen al afvroegen “What is Hip?” Het is een vraag die de hifimarkt van vandaag dagelijks bezighoudt, op zoek naar het volgende succesnummer. Dat was allemaal niet aan de hand in The Venetian Tower, waar al sinds high-end heugenis hét high-end event van de CES plaatsvindt. Toegegeven, je vindt een paar stands van gerenommeerde komaf op een van de 80 voetbalvelden, maar de echte bekerwinnaars staan in wat ik graag noem The Tower of Power. Niet hip, maar gevuld met soul. De soul van high-end.

Om bij die soul te komen, moest je natuurlijk wel eerst langs een van de vele slot machines, roulette en black Jack tafels en wat dies meer zij. Om bij de geneugten des hifi te geraken eerst de verleidingen ervan weerstaan. Een Sisyphusklus en Tantaluskwelling ineen. Maar goed, dat terzijde. Om de aanwezige high-end apparatuur op de 29e, 30e en deels op de 31e verdieping te kunnen absorberen moet je eigenlijk twee dagen uittrekken. Gelukkig had ik door tips en tricks van collega’s uit de branche deze wijsheid van tevoren meegekregen en begon mijn queeste naar The Holy Grail of Audio op dag 1 op de 29e verdieping van The Venetian. Eenmaal door de rij voor de liften, schoot de lift als een space shuttle naar zijn bestemming. Hoewel geen Koningshof is het toch even uitkijken dat je niet verkeerd loopt. Het is zaak op zaalnummering te letten, met de klok mee te lopen in de ster en immer uit de demokamer naar links te gaan. Dat bleek toch het best te werken. Je werkt immers zo’n 200 kamers af.

In de eerste kamer die ik aandeed was het meteen bal, ik moest in de rij totdat een aantal Japanse bobo’s klaar waren met het luisteren naar de topset van Technics. Deze set, die toch een slordige 50.000 dollar kostte, maakte in mijn beleving zijn kunnen niet waar. Maar ja, hotelkamers klinken nu eenmaal niet optimaal bedacht ik me, en mijn luisterplek was verre van optimaal, ik stond immers achter die Japanners. Wel wist de Amerikaanse Business Develop Manager mij te vertellen dat Technics wel degelijk MQA had omarmd. De SU-G30 Network Audio Amplifier ($4.000) heeft MQA aan boord.