Verslag

Afscheidsconcert De Dijk

De Zoden en De Dijk

Door John van der Veer, HVT 2, februari 2023

Zondag 18 december gaf De Dijk haar allerlaatste concert. Locatie: Amsterdam, Paradiso, de poptempel die de zeer succesvolle formatie sinds jaar en dag volledig uitverkoopt in de donkere dagen voor kerstmis. Zaterdag 17 was het laatste concert voor publiek. Zondag 18 stond in het teken van genodigden. Met “We staan hier voor de 83ste keer” opende zanger Huub van der Lubbe het gedenkwaardige afscheid en HVT was erbij. Tijd voor reflectie. Over tijdsbeeld, geluidsbeeld en de combinatie van beide.


In 1981 zag De Dijk het daglicht en al snel werd de eerste hit gescoord, ‘Bloedend Hart’. Er volgden niet alleen ruim vier succesvolle decennia op de podia, maar ook een scala aan hits en vele albums, die vrijwel zonder uitzondering door pers en publiek lovend zijn ontvangen. Bladeren door de huidige Top 2000 leert dat De Dijk er met maar liefst vijftien nummers in staat. Na 41 jaar stopt de band definitief. Zanger Huub van der Lubbe heeft aangegeven dat tinnitus, een gehoorbeschadiging die gepaard gaat met permanente ruis (en vaak ook met al even permanent gepiep) hem parten speelt, dat de vele optredens hem te routineus zijn geworden en dat hij andere dingen wil doen die meer met theater te maken hebben. Het einde van de band is niet de keuze van de overige leden. Maar: zonder Huub is De Dijk De Dijk niet meer en lang voor het bericht in de pers verscheen heeft de zanger en tekstschrijver van de liedjes het besluit kenbaar gemaakt aan zijn muziekkompanen. Bovendien merk je ook een zekere berusting bij de groepsleden die ik van dichtbij ken. Nee, niet hún keuze, maar het gevoel van ‘’t is mooi geweest’ overheerst. Na 41 jaar heeft De Dijk een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandse muziekgeschiedenis. De importantie van de band is alleen vergelijkbaar met die van Golden Earring, met dit verschil dat de Haagse band ook internationaal flink heeft gescoord, terwijl het bereik van De Dijk door de beperking van het taalgebied ophoudt bij Brussel en Vaals. Het einde van Golden Earring heeft een trieste aanleiding, zoals bekend: de diagnose ALS – een (uiteindelijk) dodelijke spierziekte – bij gitarist, componist en zanger George Kooymans. Maar verleden is tevens heden en toekomst geworden, met de intensieve samenwerking tussen ex-Earring zanger Barry Hay en ex-Dijk gitarist JB Meijers, waarover later meer.

Geluidsbeeld

Door de lange geschiedenis en de vele hits plus hit-albums hebben beide bands niet alleen een grote invloed gehad op de muziekwereld, maar ook op geluidsbeeld. Zoiets gaat natuurlijk geleidelijk, maar is daarom niet minder waar. Bij Golden Earring is het vooral de wereldhit Radar Love geweest, die – in 1973 uitgebracht – tot op de dag van vandaag één van de meest gedraaide platen is op de Amerikaanse radiostations, en daarmee bepalend voor de in de V.S. zo dominerende ‘car-sound’. In productioneel opzicht is John Sonneveld cruciaal voor het geluid van Golden Earring en, om een andere brug te slaan, deze producer heeft op dat punt ook pionierswerk verricht voor De Dijk, waaronder het album ‘De Blauwe Schuit’, waarop de schitterende track ‘Gaat deze trein nog terug?’ te vinden is. In vrijwel iedere test die ik voor HVT mag doen passeert dit nummer de revue. Nam deze track ook mee naar een test bij Hifi Solutions, waar een set Revel luidsprekers in de topklasse voor me klaar stond, aangedreven door voor- en eindtrap van Mark Levinson. Serieus spul, zoals we weten. Het ontging ook Michael Huigen niet, grote baas van Reference Sounds en importeur van al dat moois, die de track sindsdien gebruikt voor zijn demo’s. Hifi speelt ook een grote rol in het leven van de heren van De Dijk. Co-producer en drummer Antonie Broek heeft een indrukwekkende set thuis staan en ook Hans van der Lubbe, broer van Huub, is een groot liefhebber. Hans is mijn bovenbuurman, goede vriend, voetbalmaatje en collega. Dat geldt voor het maken van producties. Dat geldt voor geluid. En hifi speelt hierin een belangrijke rol. De voorliefde van de bassist, die tevens verantwoordelijk is voor talloze cruciale nummers, waaronder de genoemde track en de grote hit ‘Als ze er niet is’, gaat uit naar vinyl, waarvoor ik hem heb mogen interviewen voor de HVT vinyl-special. En er gaat hier vrijwel geen testapparatuur de deur uit zonder de geraadpleegde oren van mijn buurman.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS