Verslag

Ambeo 3D event

Pink Floyd geeft Ambeo extra dimensie

Door Ward Maas HVT 02, februari 2019

Op dinsdag 13 november organiseerde Sennheiser een event rond de gloednieuwe AMBEO 3D Soundbar. Daarnaast was er gelegenheid om de door Sennheiser gesponsorde Pink Floyd tentoonstelling: Their Mortal Remains te bezoeken. Deze tentoonstelling is vorig jaar voor het eerst geopend in Londen en nu afgereisd naar Dortmund.


AMBEO is Sennheiser’s oplossing voor 3D ‘immersive’ geluid. Hierdoor is het mogelijk om een geluid niet te ervaren als links-rechts of als een ‘plat’ vlak maar echt ruimtelijk. De AMBEO 3D soundbar is het nieuwste product dat Sennheiser onder de AMBEO vlag op de markt gaat brengen (begin 2019). Hoewel deze soundbar eruit ziet als een wat groot uitgevallen normale soundbar beloofde ‘5.1.4 sound and deep bass’ toch iets meer. Zeker omdat Sennheiser dit product heeft ontwikkeld met het beroemde Fraunhofer instituut. Met 13 drivers, compatability met Dolby Atmos, MPEG-H en DTS:X en een upmix mogelijkheid om van 5.1 content een ‘thrillingly immersive 3D sound experience’ te maken waren de verwachtingen hoog gespannen. Om het maar direct te verklappen, deze soundbar zet een maatstaf. Deze soundbar moet door middel van een calibratie ingesteld worden op de luisterruimte. Wanneer dat gebeurd is weet je eigenlijk niet wat je overkomt. Sennheiser geeft aan dat je het zelf moet horen om te geloven. Dat kan ik alleen maar bevestigen. De ruimtelijkheid is geweldig en de bas gaat opvallend diep. Een subwoofer mag van goede huize komen om daar nog iets zinnigs aan toe te voegen. Ook een directe omschakeling tussen 5.1 en de Sennheiser 3D versie was hoorbaar beter en leuker.

Om een 3D audio systeem optimaal tot zijn recht te laten komen, moet natuurlijk een film voorzien zijn van een 3D geluidsmix. Dat biedt een interessante uitdaging. Hoe zorg ik ervoor, zittend achter een mengpaneel, dat het lijkt of dat vliegtuig van links achter boven naar rechts voor onder vliegt? Daar heb je inderdaad nieuwe tools voor nodig. Naast de AMBEO 3D soundbar demo’s was er dan ook een demonstratie van dearVR Spatial Connect van Dear Reality, een partner van Sennheiser. Met een Virtual Reality bril en een AMBEO hoofdtelefoon op en in iedere hand een uitgebreide controller met handeltjes en knopjes konden mensen ervaren hoe het is om in een 3D omgeving geluidsbeeld te bouwen. Uiteraard is zoiets even wennen, maar het gevoel om geluidsbronnen die je ‘ziet’ op te pakken en hoorbaar het geluidsbeeld te veranderen was heel speciaal.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.