Verslag

Birth of the Cool Event bij Rhapsody

Van Audiophile naar Audiosmile

Door Ernst Neve, HVT 6, juni 2022

Soms schieten termen als high end audio voor de meest prachtige spullen en audiofiel voor degenen die van de muziek, afgespeeld op die spullen, genieten simpelweg tekort. Zeven en acht april jongstleden moet een van de betere voorbeelden zijn geweest waar precies dat het geval was. ‘Birth of the Cool’ had Harry het event gedoopt, dat doen eminenties nu eenmaal. Als album een mijlpaal, afgespeeld op een set die draaide rond de luidsprekers van het Zweedse Marten aangestuurd door de elektronica uit het Zwitserse CH Precision.


We weten allemaal dat als je neerstrijkt bij Rhapsody en je overlevert aan de muzikale grillen van zijn Floatingness Harry en evenknie Michel, je sterk in de schoenen moet staan om weerstand te bieden aan de verleidingen van onze mooie hobby die high end audio heeft. Of liever high end muziek. Want eerlijk is eerlijk, bij de mannen (en vrouw) die de grond onder de Hilversumse audiovilla heiligen, staat de muziek altijd voorop. In het geval dat er eten bij wordt geserveerd, Indiaas in dit geval, weet je dat het hen serieus is. De genodigden moeten nu echt gaan oppassen!

Chef

Dit bedoel ik overigens in de meest positieve zin die je je maar kunt bedenken en op geen enkele manier als onderdeel van een kunstje. Harry vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat genieten op high end niveau een universeel gegeven is. De snaar trilt op vele niveaus, of het nu in vervoering voor een audioset is, voor een heerlijk glaasje nat, of voor een zalig hapje droog. Of wat dan ook. En die mening deel ik als geen andere met hem. Het enige nadeel is dat je af en toe de buidel moet trekken. Soms flink. En dan komen we op glad terrein, want hier ontspoort menig verslag over de serieuze high end audio. Het kan richting karikatuur afglijden.Rolex, Patek Philippe, Bentley en Bugatti. Voor het gemak begin ik maar met een vergelijk met zaken waar het neerleggen van abominabele hoeveelheden geld als volstrekt normaal, of in ieder geval niet als vreemd, gezien wordt. Auto’s en horloges. Ik noem maar een dwarsstraat. Neem nu merken als Rolex, Breitling, Cartier of Patek Philippe. Ze worden inmiddels als belegging gezien, met het meest makkelijke excuus om meer geld uit te geven dan je lief is.En hetzelfde geldt voor sommige Ferrari’s, Bugatti’s en Bentleys. Soms, in het geval van nieuwe modellen die voor meer dan een decaton aan euries over de toonbank gaan, wordt niet gek opgekeken. Nou, in het geval van audio-apparatuur is dat wel anders, weten we uit ervaring. In tegenstelling tot de andere luxueuze geneugten des levens is audio totaal niet hip bij de goegemeente. Of het moet gaan om een Bluetooth-blaster of de nieuwste Samsung of Apple.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS