Verslag

Diapason Karis Wave

De viool, de golf en de luidspreker

Door John van der Veer, HVT 9, september 2018

Het Italiaanse Diapason heeft afgelopen zomer haar nieuwste luidspreker in Nederland geïntroduceerd: de Karis Wave, een kleine boekenplankluidspreker op bijpassende voet. Diapason staat bekend om de exclusieve toepassing van hout. Met de Karis Wave gaat ontwerper Alessandro Schiavi nog een flinke stap verder, waarvoor hij de hulp heeft ingeroepen van een houtbewerker en een vioolbouwer.


Veel ontwerpers van luidsprekers hebben een achtergrond in de muziekwereld, maar de connectie van Alessandro Schiavi met musiceren is wel heel sterk. Aanvankelijk leek niets er op dat de Bresciaan zijn opleiding tot organist en pianist zou inruilen voor hifi. Muziek is hem met de bekende paplepel ingegoten. Vader Schiavi speelt piano. Op jonge leeftijd ontmoet Alessandro zijn vrouw, Chiara, met wie hij Diapason runt. Alessandro wordt op zijn 14e gevraagd concerten op te nemen, middels de contacten van het instituut waar hij les heeft. Gewapend met twee cassettedecks en een paar microfoons gaat hij aan de slag. Uit frustratie over de luidsprekers die de jonge Alessandro ter beschikking heeft, besluit hij ze zelf te ontwerpen; steeds betere versies sieren de opnamestudio die hij voor de projecten in het leven roept. De kwaliteit van het eigen ontwerp springt ook anderen in het oor. Alessandro gaat voor klanten produceren en al snel overheerst de bouw van luidsprekers zijn overige werkzaamheden: Diapason is geboren. Inmiddels heeft Alessandro Schiavi dertig jaar ervaring met hifi op hoog niveau en verkoopt hij zijn luidsprekers wereldwijd, met veel succes.

Pesto & Van den Hul

Brescia ligt in een welvarende streek van Noord Italië waar design en kwaliteit in zeer hoog aanzien staan, zoals een recent bezoek van HVT aan Bassocontinuo in Bergamo heeft geïllustreerd. Het echtpaar Schiavi voert de rijke cultuur van Italië en de streek rond Brescia dan ook – terecht – hoog in het vaandel. Chiara wijst er tijdens de lunch fijntjes op dat Andrea Amati, de beroemde vioolbouwer uit Cremona bij wie de ontwikkeling van de moderne viool is begonnen (zie ook Geschiedenis van de Akoestiek deel V in HVT 3 van dit jaar) een tijdgenoot heeft met de naam Gasparo da Salo, die volgens haar, alle stadgenoten en een officieel gedenkteken in Brescia de enige echte ‘Inventore del Violino’ is. Dat de Cremonezen dertig kilometer verderop een iets andere mening hebben is evident, maar dit geheel terzijde. De inventaris van de lunch, in zijn geheel meegenomen uit Italië, bevat onder meer een grandioze pesto. “Echte pesto kan alleen uit Genua komen, alleen daar zijn de grond en de hoeveelheid zon ideaal voor de beste basilicum. En je moet de blaadjes plukken voor ze te groot worden”, aldus Chiara. Niemand bij Analogue Audio Products, de importeur in Nieuwegein waar de demonstratie wordt gehouden, die het waagt de Italiaanse tegen te spreken. En met de hemelse pasta con pesto die als de Giro d’Italia over de tong fietst is daar ook geen enkele reden toe. In de speurtocht naar de beste componenten voor de luidsprekers van Diapason ontmoet Alessandro onze landgenoot Van den Hul in 1991, die sindsdien de interne bekabeling levert. Voor de Karis Wave is dat de SCS 12. De originele Karis dateert overigens al van 2001. De huidige versie is het resultaat van de bundeling van ambachtelijke Italiaanse krachten met houtbewerker en designer Antonio Comini en vioolbouwer Filippo Fasser, beiden afkomstig uit… Brescia.