Verslag

Estelon/Audio Research Show bij Rhapsody

Gebiologeerd in de Audiovortex van Rhapsody

Door Ernst Neve, HVT 12, december 2021

Zonder dat ik er erg in had, zou mijn bezoek op vrijdag 29 oktober jongstleden aan de Estelon / Audio Research Show bij Rhapsody in het Hilversumse tegelijkertijd voortborduren op wat ik een kleine week daarvoor had ondergaan als een vooruitblik op wat mij later te wachten stond in het Experience Center van Reference Sounds, de huidige importeur van het iconische versterkermerk waar het buizengeluid tot een ware audiokunst is verheven. Maar nu even terug naar het ervaringscentrum van auditief grootmeester Harry van Dalen en zijn analoge rechtervuist Michael van Polen.


Op het voortborduren zal ik in een ander artikel moeten terugkomen, waarin ik mijn ervaringen met dezelfde grote Audio Research Reference set met andere luidsprekers opteken, maar het gekozen tijdstip was best een samenloop van sonische gebeurtenissen. Ik doel dan op het Dutch Audio Event dat in het weekend van 30 en 31 oktober plaats zou vinden en mijn ontmoeting met Brandon Lauer, de International Sales & Marketing Director van Audio Research die bij Rhapsody zou beginnen en zou eindigen met een interview bij Reference Sounds. Dit, evenals de sessie waaraan ik hierboven refereer zal ik in mijn lijfblad HVT publiceren. Hoe dan ook, ik werd heen en weer geslingerd op het pad van de high-end audio in de puurste zin van het woord en natuurlijk liep dat pad dwars door de Rhapsody’s audiovilla.

Klaar voor de start

Terwijl de villa voor sommigen een drempel vormt gelijk de Grebbeberg voor een eenbenige, staat de waarheid er juist haaks op. Als je eenmaal voet hebt gezet in dit audio-Walhalla, waan je je in de spreekwoordelijke speeltuin voor de audioliefhebber. Het begint al bij binnenkomst in het kleine halletje voor het kantoor dat voor de sterveling overkomt als een chaos van dozen en papieren, maar in werkelijkheid een volstrekte orde is in de hoofden van Harry en Michael. Als de een aan de ander vraagt waar ook al weer die ene voorversterker is, duurt het meestal maar een aantal seconden voordat de ander uitroept: “Ja, die staat bij die-en-die, dat weet je toch nog wel?”, veelal gevolgd door een factuur. Enfin, in het halletje word je meestal gelijk al getrakteerd op een of ander hifi-wondertje dat je achteloos en schijnbaar willekeurig wordt gepresenteerd. In werkelijkheid zijn het de warmlopertjes, die je klaarmaken voor wat er voor je in het verschiet ligt. Ik kan me nog goed herinneren dat dat een tijd geleden voor mij de hereniging met de Sennheiser HE1 (Orpheus II) was daar in dat halletje. Nu was het de beurt aan de gloedjenieuwe Audio Research i50 die me uitnodigend stond te provoceren met z’n rode blosjes. Hoezo klaarmaken?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS