Verslag

Introductie Gauder Akustik bij More Music

Dr. Gauder en de crossover

Door John van der Veer HVT 11, november 2019

Sinds enige tijd zijn Gauder luidsprekers verkrijgbaar in Nederland. Importeur is More Music, de winkel waar ze momenteel te beluisteren zijn is Hifi Studio Wilbert in Utrecht. Beide zijn iconisch in hifi Nederland. Op uitnodiging van Martin Odijk neem ik de trein naar zonnig Utrecht, voor een zonnige luistersessie, een zonnig gesprek met Dr. Roland Gauder en een al even zonnige maaltijd na afloop. Over een bevlogen ontwerper die het wetenschappelijk onderzoek ziet als oplossing voor hifi-vraagstukken.


Een bezoek aan Utrecht is altijd een déjà-vu. Heb er gewoond. Ben er getrouwd (én gescheiden) en heb er gestudeerd. Die prachtige nazomerdag, op weg naar Dr. Roland Gauder, maakt weer eens duidelijk hoe schitterend de domstad is, zeker in het centrum. Dat centrum is in meer opzichten een Aha-erlebnis; van zweten op gitaaretudes aan het Conservatorium op de Mariaplaats tot Drift, de dromerige gracht waar op nummer 21 het Instituut voor Muziekwetenschap is gevestigd en ik mocht studeren, ook niet zonder zweten. Even verderop het al even iconische Instituut voor Sonologie, met een historisch belangrijke elektronische studio. En de andere kant op,´steenworp´ is nog overdreven, Hifi Studio Wilbert, in de Korte Jansstraat, nummer 11. De winkel bestaat sinds 1973. In eerste instantie begonnen in de Voorstraat, is het een van de oudste hifi-speciaalzaken van Nederland. De verhuizing naar de Korte Jansstraat dateert van 1975. Begon in 1977 met studeren, kort daarna dus. Passeerde het pand in de gang tussen Drift en Mariaplaats, met gitaar en boeken op de rug. De etalage markeerde een stop, maar student, dus geen geld. Tweeënveertig jaar later heb ik dan eindelijk een excuus om met een doel naar binnen te stappen. Studio Wilbert telt anno 2019 vier etages met drie luisterruimtes. Op de eerste etage worden de Arcona 60 MKII van Arcona serie en de Vescova Black Edition van de Ceramische serie gedemonstreerd. Op de bovenste etage is de afdeling High-End gevestigd, waar Dr. Roland Gauder de DARC 60 het instapmodel van zijn topserie, de DARC serie, demonstreert en ik, midden in de sessie en veel te laat, met mijn gitaarkoffer de deur probeer open te duwen.

Timing

Maar de even galante als geniale Duitser is de beroerdste niet en houdt voor de stuntelende bezoeker de deur open. In de ruimte neem ik plaats op de enige nog beschikbare stoel; ondanks het schitterende weer met overvolle terrassen is de belangstelling voor het gebeuren groot. Ik verstoor de weergave van ‘Babylon Sisters’, de bekende track van Steely Dan op het album Gaucho. Val met de bekende neus in de boter. Het geluidsbeeld is verbijsterend mooi; direct en open, helder maar vooral met een stevig doch transparant middengebied, dat noch ruimte biedt aan te nadrukkelijk hoog, noch aan te aanwezig laag. Na nog geen twee minuten komt er zowel een eind aan het nummer als aan de sessie. Het publiek staat op om Dr. Roland Gauder te bedanken en hem een hand te geven. Briljante timing, Van der Veer! Geen nood, we hebben nog een paar uur voor de reservering in het restaurant en de Duitser steekt voor de derde keer die dag van wal, voor een solistische toehoorder. Geboren in een muzikaal gezin – vader professioneel musicus in de klassieke wereld, broer en zus actief op gitaar en piano – ergert de jonge Roland zich aan de weergave van muziek via de voor de familie Gauder haalbare media. Wat het gezin uit de luidsprekers hoort lijkt maar bar weinig op wat papa de kinderen laat horen op zijn instrument. Roland kiest uiteindelijk niet voor de muziek, maar voor natuurkunde, om in een later stadium deze studie te gebruiken voor zijn grote passie en frustratie: luidsprekers.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.