Verslag

Introductie Naim New Classic en Focal Vestia

Les Rosbifs en The Froggs, een sterk staaltje Samen Sterk

Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2023

Terwijl carnaval op het punt stond in alle heftigheid los te barsten, leek het ondergetekende een goed idee af te reizen naar het Nederland onder de rivieren, waar de prinsen nog echt door het volk gekozen worden. Wonder boven wonder is het mij gelukt de praalwagens te ontwijken en vond ik zonder enig probleem het pand van Latham Audio. Het leek een eeuwigheid geleden dat ik daar voor het laatst een voet over de drempel had gezet.


Eigenlijk een schande, want aan de Brabantse gastvrijheid van Rowan Dernee zal het in ieder geval niet liggen. Hoe dan ook, er was wel degelijk een aanleiding subiet naar het verre zuiden af te reizen. Niet alleen om te zien hoe het samengaan van Naim Audio en Focal onder één dak was verlopen, maar vooral om de eerste productintroductie aldaar mee te maken. Of eigenlijk twee, want naast de Naim New Classic Serie werd tevens één van de nieuwe Vestia modellen ten gehore gebracht. Voor de gelegenheid waren er twee sets samengesteld door de heren Rowan Dernee en Jan Lammers. Set 1 bestond uit een set Focal Vestia No3, die voor de gelegenheid gehuwd was met een Naim ND5 X2 samen met een Nait XS3, en set 2 bestond uit een set Focal Sopra No 2 op de New Classics van Naim, de NSC 222 met een NAP 250 die later werd geüpgraded met een NPX 300.

De Focal Vestia Serie

Dat Focal een bedrijf is dat luidsprekers maakt, wist je waarschijnlijk al, maar dat de line-up bestaat uit maar liefst zeven series misschien nog niet. Van absolute instapper Chora (vanaf € 658 per paar voor de 806) tot absolute hoogvlieger Utopia EVO (tot € 239.998 voor de Grande Utopia III EVO). De Vestia serie zweeft net onder het midden met de Vestia No1 boekenplankluidspreker (voor 898 euro per paar), de Vestia No2 (1.998 euro), Vestia No3 (2.598 euro) en Vestia No4 (2.998 euro) vloerstaanders, aangevuld met de Vestia center (499 euro). Uiteraard zijn voor het boekenplankmodel en de centerluidspreker stands verkrijgbaar (resp. 199 en 99 euro). De Vestia’s zijn verkrijgbaar in drie kleurstellingen, te weten Dark Wood, Black High Gloss en Light Wood. De donkere modellen hebben dan een donkergrijze voorzijde en de Light Wood een off-white. De drie vloerstaanders zijn alle driewegsystemen die steeds groter uitgevoerd zijn. Als lekkermaker was in ieder geval de Vestia No3 voor ons opgesteld, waarmee we de precisie-instrumenten die onze gouden oren zijn warm mochten draaien.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS