Verslag

Introductie Q Acoustics 3000i luidsprekers

Puntjes op de i

Door Ernst Neve, HVT 6, juni 2018

Recentelijk heeft het Britse Q Acoustics, onderdeel van het concern Armour Home, de ‘i’ versie van haar Q 3000 serie luidsprekers geïntroduceerd. In de ‘i’ serie zijn verbeteringen doorgevoerd die het uiterlijk ten goede komen, maar vooral de geluidskwaliteit nog verder verbeteren van de populaire Q 3000 serie.


Tijdens de presentatie was direct te zien dat bij de luidspreker niet langer de overgang tussen het frontpaneel en de behuizing zichtbaar is, een optische vooruitgang in de gehele lijn doorgevoerd. De luidsprekers zijn leverbaar in wit, zwart, grijs (grafiet) en walnoot. Nieuw is de rond de conus aangebrachte verchroomde ring en het naadloos aangebrachte logo. De fronten kunnen met een magnetisch te bevestigen doekje afgewerkt worden. Op de achterzijde is een nieuwe luidsprekerterminal gemonteerd, netjes vlak in de achterwand, geschikt voor banaanstekkers of spades. Daarboven is een reflexpoort aanwezig ter ondersteuning van de woofers.

Onzichtbaar voor de luisteraar zijn in de kasten van de Q 3000i serie extra verstevigingen aangebracht om de natuurlijke resonanties van de behuizing te elimineren. De Q Acoustics P2P (Point to Point) techniek draagt bij aan de zuivere weergave en vermindert kleuring van de luidsprekers. Het vloerstaande model Q 3050i heeft als extra voor het onderdrukken van staande golven in de kast een Helmholz Pressure Equalizer (HPE), een op het Helmholz principe gebaseerde afgestemde pijp die staande golven absorbeert. De tweeter in alle modellen is mechanisch ontkoppeld van de baffle (IsoMount) zodat bewegingen van de woofer niet langer invloed hebben op het gedrag van de tweeter in de kast. Het is nog steeds een 22mm dome, klein genoeg om een nagenoeg perfect afstraalgedrag te vertonen. De woofers hebben een gecoate papieren conus, waarbij Q Acoustics de optimale afstemming heeft gezocht tussen stijfheid en massa van de conus en een voor de Q 3000i speciaal ontwikkelde soepele surround. Forse dubbele ferriet magneten dienen samen met de 25mm spreekspoel als motor voor de woofer. Het cross-over is in alle modellen een 24dB/octaaf Linkwitz-Riley configuratie voor een naadloze overgang tussen tweeter en woofer.